Utsikt utan insyn

Det är insynsskyddens storhetstid. Lamellgardin, plissegardin eller plastfilm att klistra på fönstret. Sortimentet är större än någonsin.- Det finns ett större behov i dag. Våra fönster blir större och större, säger Kristina Busic, vid Kirsch.

Fotograf: Extern

Fotograf: Extern

Foto:

Luleå2007-01-30 00:00
I ett fönster någonstans i Stockholm står Marilyn Monroe. Som pappdocka. Hon har stått länge där lägenheten på bottenplan och agerat som insynsskydd. I ett annat fönster är gardinerna fördragna. Förbipasserande ser inte in, men de innanför ser heller inte ut.

- I dag vill man fortfarande se ut. Samtidigt vill man vara skyddad, säger Mikael Nylund i affären Fönsterdesign i Stockholm.

Han har i 25 år arbetat inom gardinbranschen och han ser hur det inte är som förr. Nu ska inte bara gardinen ha en funktion. Den ska vara designad också.

- Folk vill kunna anpassa ljusinsläppet. De första insynsskydden som kom för några hundra år sedan var lerkakor med hål i, de hindrade insyn men släppte fortfarande in ljus. I dag vill vi ha mer ljus och vi vill kunna se ut.



Persiennen fungerar och säljer fortfarande, menar Mikael Nylund, men i dag är det framför allt olika plissevarianter som är populära.

- Man kan fästa dem nertill på fönstret och dra uppåt. Då slipper man att hela fönstret täcks igen.

Insynsskydden bör användas i ett annat syfte också, tycker Mikael Nylund. Att värma upp ett rum är dyrt, men att kyla ner det är tre gånger så dyrt. Och skydden kan hjälpa till att hålla inne kylan.

- I dag finns det ny teknik, där skydden styrs av solen, de går upp och ner beroende av var solen står på himlen. På så sätt går det att spara en mängd energi.

Insynsskydden har blivit tunnare med åren. Nu finns det veckad papp eller plastfilm med motiv, som på Designtorget.

- Det behövdes något nytt på fronten. Nu är det enklare och renare i fönstren, säger Anna-Karin Muren, vid Designtorget.

Deras skydd i veckat papp har funnits några år, och hon ser hur populariteten ökar. Insynsvarianten som klistras fast på nederkanten av fönstren är relativ ny. Motiven består av streck, eller föreställer skuggor av fåglar i buskar, eller av pelargoner i krukor.

- De skiljer sig mycket från persiennerna, de här släpper in ljus och man har på insidan ändå en kontakt med yttervärlden.



Kirsch är varumärket som började med gardinstänger. Men nu mer kallar Kirsch sina produkter för insynsskydd, eller solavskärmare. Försäljningsökningen har varit dramatisk.

- Många bygger hus med mycket ljusinsläpp, men de tänker sällan på att med det kommer också mycket insyn. I stället för att flytta därifrån finns det lösningar, säger Kristina Busic, varumärkesansvarig på Kirsch.

Lamellgardiner och plissegardiner är de varianter som de flesta väljer. Och det ska gärna vara i ljusa textilmaterial. Men Kristina Busic tror att ännu ljusare gardiner är på väg in i våra hem.

- Jag tror vi kommer göra mer som på kontinenten, med ljusa, transparenta gardiner för fönstren och sedan tunga sammetsgardiner som hänger vid sidan av. Men överlag så sker det ju en stor utveckling inom det här området nu.

Mikael Nylund delar samma uppfattning. Insynsskydden är på frammarsch, De är inte längre bara funktionella tygsaker i fönstren.

- Nu finns de i alla möjliga färger, former och material. Vi har blivit mer trendiga. Och insynsskydden har blivit en del av modet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!