Utse skolans hjältar

Vilka är hjältarna i den kommunala skolan i Luleå?Skolförvaltningen i samarbete med lärarfacken Lärarnas Riksförbund och Lärarförbundet ger nu Luleåborna chans att utse förebilderna i skolans värld.- Evy i vårt skolfik är en hjälte, säger Kajsa Kero som går estetiska programmet på Lärkan.

Kajsa Kero, till vänster, ska nominera Evy Andersson som arbetar i elevfiket på Lärkan. Viktoria Granström vill lyfta fram Hackspettens syokonsulent Agne Renberg. "Agne skulle nog bli jättegald om han vann", säger hon.

Kajsa Kero, till vänster, ska nominera Evy Andersson som arbetar i elevfiket på Lärkan. Viktoria Granström vill lyfta fram Hackspettens syokonsulent Agne Renberg. "Agne skulle nog bli jättegald om han vann", säger hon.

Foto: Maria Ekman

LULEÅ2010-09-30 06:00
Det handlar om den så kallade skolhjältekampanjen.
- Vi vill uppmärksamma engagerade medarbetare som dagligen gör fantastiska saker i sitt jobb. Kampanjen vill lyfta fram de goda ambassadörerna för den kommunala skolan. De som kan inspirera oss alla att utveckla skolan ytterligare, säger skolchef Sture Bryggman.
Fem kategorier
David Visscher, före detta Plannja-coach, är ansvarig för kampanjen. Han berättar att föräldrar och elever men också alla andra Luleåbor kan nominera personer som arbetar i skolans värld. Det kan vara en lärare, en städerska, någon i skolbespisningen eller någon annan som arbetar i skolans värld.
Det finns fem olika nomineringskategorier: Förskolan. Grundskolan årskurs 1- 6. Grundskolan årskurs 7- 9. Särskolan. Gymnasieskolan.
Nomineringarna görs på webbplatsen www.skolhjalte.se fram till den 21 oktober.
- Sedan utser en jury bestående av ledande personer inom den kommunala skolan och representanter för lärarfacken fem finalister i varje kategori. Dem går vi sedan ut med för en omröstning under tiden 3 november - 26 november. En vinnare i varje kategori presenteras den 10 december, säger David Visscher.
Hjälper med allt
NSD-teamet beger sig efter presskonferensen om kampanjen till gymnasiebyn för att höra med några elever om vilka som är skolhjältar.
Lärkan-eleven Kajsa Kero som går sista året på estetiska programmet med inriktning musik vet genast vem hon vill nominera.
- Evy Andersson som jobbar med vårt elevfik gör så himla mycket. Hon gör mackor, lagar mat och fixar gitarrer så att vi kan spela. När vi ska ha elevrådsmöte så gör hon mackor åt oss. Hon hjälper oss med allt, säger hon.
Hackspetten-eleven Viktoria Granström som går andra året på samhällsprogrammet med inriktning kultur tror först inte att det finns någon som hon vill nominera. Men efter några minuter vet hon:
- Agne Renberg är ensam syokonsulent för hela huset. Han jobbar järnet och hjälper oss hela tiden, säger hon.
Inte tråkig
Erika Lundhamn som går andra året på Hackspettens frisörprogram har ett omedelbart svar på frågan om vem som är hennes skolhjälte.
- Det är vår mattelärare Ragnar Lundkvist. Han gör lektionerna roliga. Han är inte tråkig utan kan alltid skämta, säger hon.
Erikas klasskamrater Linnea Kinisjärvi och Amanda Eriksson håller med. De gillar också matteläraren.
- Hans lektioner känns inte som matte-lektioner utan är roliga hela tiden. Jag ska definitivt rösta på honom, säger Linnea Kinisjärvi.
Hackspetten-eleven Semi Rahali som går andra året på handelsprogrammet tvekar inte heller om vem han tycker är en skolhjälte.
- Det är Peter Nyström som är lärare i samhällskunskap och företagsekonomi. Han är jätteduktig på att få kontakt med elever. Han är glad och skojig, inte för seriös. Och vi får jobba i egen takt på hans lektioner, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om