Utmaningen: Unga utan arbete

Sven-Erik Bucht (S) varnar för sänkta skatter. Krister Hammarberg (M) varnar för höjda skatter. Men utmaningen för den norrbottniska arbetsmarknaden är de rörande överens om. Lösningen är krångligare.

”Situationen är mycket allvarlig”, säger Stefan Tornberg (C).

”Situationen är mycket allvarlig”, säger Stefan Tornberg (C).

Foto: Kurt Engström

LULEÅ2014-05-17 06:55

Arbetsmarknaden i Norrbotten är het. Så het att det är svårt för företag att hitta folk vilket är ett hot mot utvecklingen i länet. Det är riksdagspolitikerna Sven-Erik Bucht (S) och Krister Hammarberg (M) överens om. Men hur de ska ta länet ur problematiken är de inte ense om.

– Vi har en paradoxal situation. En hög arbetslöshet, samtidigt säger arbetsgivarna att de inte får tag på i rätt typ av arbetskraft. Då är det någonting som är fel när det gäller arbetsmarknadspolitiken, säger Sven-Erik Bucht.

Han menar att vägen ur problemet är ökade utbildningsplatser på högskola och yrkesutbildningar, men även underlätta att läsa in gymnasiekompetens. Socialdemokraterna vill också se en 90-dagarsregel för att få in ungdomar i arbete.

– De som har allra svårast att ta sig in på arbetsmarknaden är de som saknar gymnasiekompetens, säger Sven-Erik Bucht.

Han menar att alliansens alla åtgärder handlar om skattesänkningar.

– Det har varit deras svar på allt under åtta år. Det håller inte, säger han.

Krister Hammarberg ser den heta arbetsmarknaden i Norrbotten som en framgång för alliansen. Men även han ser baksidan.

Och ennligt Sven-Erik Bucht har inte arbetsmarknadsministern Elisabeth Svantesson (M) kommit med några förslag på lösningar under det senaste året.

– Vi har fler som vill delta på arbetsmarknaden, det är också positivt. Utmaningen nu är att få matchning. Speciellt för dem som står längst från arbetsmarknaden, ungdomar och nyanlända, säger han.

Han tycker de norrbottniska kommunerna är dåliga på att ta ansvaret för nyanlända.

– Det kostar dem ingenting alls, staten bekostar allt. Men det är nästan inga instegsjobb alls. Det är förskräckligt dåliga siffror, säger Krister Hammarberg.

Han menar att det norrbottniska utbildningsväsendet bör anpassa sig mer efter marknadens behov.

– Det måste också finnas lite hjälp, som yrkesinstruktionsanställning till exempel.

Krister Hammarberg ser socialdemokraternas skattehöjningar som den största faran, speciellt när det gäller att få ungdomar i tjänst.

– Jag känner en oro för höjningen av arbetsgivaravgiften. Max till exempel stoppar sin expansion i landet, säger han.

Han sågar socialdemokraternas förslag med en 90-dagarsgaranti för ungdomsjobb.

– Det är Göran Perssons gamla 100-dagarsgaranti som kapats ner. Den lades ju ner för att den var inte särskilt framgångsrik. Nu har jag inte sett socialdemokraterna komma med en ny idé. Förutom att höja skatten för och när det gäller ungdomar är jag orolig.

Utmaningar på arbetsmarknaden i Norrbotten

Birger Lahti (V), 1:a namn på vänsterpartiet Norrbottens riksdagslista: "Här går det ganska bra om man jämför med övriga landet. Men att ungdomar går arbetslösa så länge bekymrar och det löser man inte med lägre arbetsgivaravgift. Sen måste man jobba med de företag från Europa och utanför som är utstationerade här. De konkurrerar ju ut våra egna företag, om de bara skulle få lika villkor som oss."

Anders Pettersson (KD), 1:a namn på kristdemokraterna Norrbottens riksdagslista: "Vi står inför stora generationsväxlingar, därför handlar det mycket att få in yngre människor i arbete. Det vi har framfört många gånge är att vi måste få tillstånd ett ordentligt lärlingssystem, så att ungdomarna i form av lärlingsplatser och praktikplatser kommer in på arbetsmarknaden."

Annika Eriksson (MP), 1:a namn på miljöpartiet Norrbottens riksdagslista: "Den i särklass viktigaste frågan är Norrbotniabanan. Det handlar dels om transporter av gods, men också om kompetensförsörjning. Så att människor längs hela kusten smidigt kan bo, jobba och pendla. På så vis får vi igång en ordentlig snurr".

Stefan Tornberg (C), 1:a namn på centerpartiet Norrbottens riksdagslista: "Det handlar om kompetensförsörjningen. Det handlar om att få in de som är arbetslösa och nyttja deras kompetens. Utmaningen för offentliga arbetsgivare är att bli mer attraktiva. Kommunerna har ett ansvar att ta kontakt med näringslivet och fråga vad man kräver av framtiden."

Jens Sundström (FP), 1:a namn på folkpartiet Norrbottens riksdagslista: "Det är ingen tvekan att utmaningen är att få in ungdomarna på arbetsmarknaden. Och att både det offentliga och privata näringslivet lyckas med matchningen. Vi måste jobba som län för att bli en attraktiv bostadsort också. En av våra mest profilerade frågor är ju ett reformerat lärlingssystem".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om