Kyrkogårdschef Fredrik Lundberg och arkeologen Nils Harnesk från Norrbottens museum är överens att spåren från 1600-talets Luleå borde restaureras och visas upp för allmänheten.
De två gravhällarna hittades under måndagen. I den ena graven vilar borgmästaren Nils Peter Bergström (1735-1801), men det andra stenblocket saknar både namn eller årtal.
Efter att ha hittat en liknande gravhäll från Kalmar län gör Nils Harnesk bedömningen att den andra graven kan vara från 1670-talet. Det är tänkbart att den låg inne i Luleås första kyrka.
– Formspråket på ornamenten med änglar och dödskallar är hämtade från barocken, vilket torde överensstämma med vår tidsbestämning, säger Nils Harnesk.
Under tisdagen öppnades ytterligare två schakt, men några spår från Luleås första träkyrka från 1667 hittades inte. Däremot fann man en del fynd i marken, bland annat en ettöring från 1899.
Nils Harnesk utesluter inte att det kan finnas rester kvar av den första kyrka som stod klar 1667.
–Vår tes är att man kan ha tagit vara på syllstenar och återanvände dem i Gustafskyrkan. Den byggdes 1790, men för att vara helt säker skulle jag vilja att området undersöktes med hjälp av markradar. Det skulle kunna ge ett svar om det finns anledning att göra fler utgrävningar här.
Länsstyrelsen kommer att invänta rapporter från Luleå domkyrkoförsamling och Norrbottens museum innan beslut om undersökningen ska återupptas nästa år.