Utebliven altan skapar ilska

Bengt-Olof Ljungberg drömmer om en altan, men i dagsläget kan han inte ens ta sig ut genom altandörren. "Vad ska jag göra om det börjar brinna?" frågar han sig.

Ingen utväg. Bengt-Olof Ljungberg kan inte ta sig ut genom altandörren med rollatorn, men varken Lulebo eller kommunen tycker sig kunna hjälpa honom med det.

Ingen utväg. Bengt-Olof Ljungberg kan inte ta sig ut genom altandörren med rollatorn, men varken Lulebo eller kommunen tycker sig kunna hjälpa honom med det.

Foto: Anna Hörnell

Luleå2016-06-22 06:30

Eftersom hans altandörr sitter ungefär en halvmeter ovanför marken kan Bengt-Olof Ljungberg, som har svårt med balansen och går med rollator, inte ta sig ut genom den. Han är orolig över vad som skulle hända vid en brand.

– Om det är rökutveckling i hallen och jag inte kan ta mig ut genom ytterdörren, vad ska jag göra? Jag är nog dålig på att gå som det är nu – ska jag försöka gå ner där slår jag ihjäl mig, säger Bengt-Olof Ljungberg.

Han skulle vilja ha en altan med tillhörande ramp vid ettan på Mjölkudden, men hyresvärden Lulebo säger nej – trots att andra boende i fastigheten nyss fått nya uteplatser.

– Hela framsidan har både balkong och uteplats men här säger de att det inte ska vara någon altan. Men varför har jag då en altandörr? säger Bengt-Olof Ljungberg.

Niklas Kihlangi, fastighetschef, förklarar hur Lulebo ser på saken.

– Vi har gjort bedömningen att vi inte kan ha någon altan där. Som jag har förstått det är det inte praktiskt möjligt att bygga något. De som har försetts med altan, det är större lägenheter och då är det det som är motivet, säger han.

Enligt Lulebo ska bostaden vara brandsäker även om altandörren inte går att använda som utrymningsväg. Behöver bostaden anpassas ytterligare hänvisar man till kommunen.

– Är det något han behöver på grund av sitt hälsotillstånd, då blir det ju en bostadsanpassningsåtgärd och sådana tar kommunen hand om, säger Niklas Kihlangi.

Bengt-Olof Ljungberg har vänt sig även dit utan att få gehör. Kommunen kliver inte in förrän en eventuell altan är byggd.

– Jag ser inte alls det här som bostadsanpassning. Vi har bara möjlighet att anpassa befintliga fasta funktioner, sådant som redan finns i bostaden, säger Ulla Andersson, handläggare för bostadsanpassning.

En ramp direkt ner på marken ser kommunen inte heller som ett alternativ. Och att Bengt-Olof Ljungberg är orolig över brandsäkerheten ändrar inte på saken.

– Om han ska ta sig ut har han ju en ytterdörr som han kan använda, säger Ulla Andersson.

Bengt-Olof Ljungberg flyttade till Mjölkudden för ett år sedan, när de fem trappstegen upp till bostaden i Råneå blev för tunga. Men nu tvivlar han på om han gjort rätt val.

– Hade jag vetat om det här hade jag stannat i Råneå, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om