Länsstyrelsen i Norrbotten har gjort en omfattande kontroll av länets restauranger, i samarbete med livsmedelsinspektörer från de olika kommunerna.
Tio kommuner undersökta
- Syftet var att undersöka om restaurangerna följer lagstiftningen och serverar rätt saker. Samtidigt ville vi informera dem om vad som gäller, säger Åsa Andersson, miljöinspektör i Arvidsjaurs kommun, i ett pressmeddelande.
243 produkter från 84 verksamheter undersöktes i tio kommuner - och resultatet är nedslående.
Krabba, parmaskinka, lövbiff och fetaost är ofta något helt annat på länets restauranger och pizzerior.
"Lovar ändra fel"
Flest felaktiga produkter noterades för krabba (82 procent) och parmaskinka (65 procent) men även fetaost (44 procent) och lövbiff (36 procent).
- De förklaringar vi fick till det dåliga resultatet var att restaurangägarna inte visste att de serverade billigare substitut i stället för den äkta varan, säger Åsa Andersson.
Att använda produkter som är billigare och sedan ta betalt för något som inte serveras ger felaktig information till kunderna som blir lurade.
Oxfilé och lax äkta vara
- Restaurangägarna med anmärkning lovade att ändra felaktigheterna i menyerna. Livsmedelsansvariga på kommunerna kommer i fortsättningen kontrollera att lagstiftningen följs, menar Åsa.
Noterbart är att ett par produkter - oxfilé och lax - hade endast 2 procent felaktigt innehåll.