Utbildning tappade certifiering – elever fick inte veta

Yrkesutbildningen miste sin certifiering – utan att meddela eleverna. Nu riskerar Manne Ek som studerar till VVS-montör att förlora uppemot 200 000 kronor i lön. ”Jag fick veta det veckan innan jag slutar”, säger han.

Den blivande VVS-montören Manne Ek är upprörd över att yrkesutbildningen inte meddelat eleverna om den tappade certifieringen. Nu kommer han behöva jobba ett extra år som lärling och få mindre i lön.

Den blivande VVS-montören Manne Ek är upprörd över att yrkesutbildningen inte meddelat eleverna om den tappade certifieringen. Nu kommer han behöva jobba ett extra år som lärling och få mindre i lön.

Foto: Privat

Luleå2020-12-14 05:00

Manne Ek, 27, studerar till VVS-montör vid Movants yrkesutbildning i Luleå. Under sin sista vecka på utbildningen fick han veta att skolan som utgett sig för att vara certifierad som VVS-college, förstklassig skola, tappat certifieringen vid årsskiftet 2019–2020.

– Jag blir upprörd för att jag kommer få gå ett extra år som lärling när jag börjar jobba. Jag hade räknat med två års lärlingstid, men en vecka innan jag slutar fick jag reda på att det blir ett extra år, säger han.

Enligt Manne Ek innebär det att han förlorar uppemot 200 000 kronor i lön under det extra lärlingsåret.

– Vi har inte fått någon information från skolan överhuvudtaget. Jag fick höra det via en som gått klassen före mig. Man hade velat veta det direkt, jag var inte så långt in i utbildningen när de blev av med certifieringen. Kanske hade jag valt att göra något annat i stället.

På sin hemsida skriver Movant att utbildningen följer de kvalitetskrav som ställs av VVS-branschens yrkesnämnd (VVSYN) för att kunna bli förstklassig skola. Enligt yrkesnämnden har skolan gått ut med otydlig information.

– De har skrivit på sin hemsida att de följer kvalitetskraven för VVS-college men de har inte fått en certifiering godkänd av oss. Det är luddigt skrivet, vilket vi påpekat, och det har skapat missnöje bland eleverna, säger Henrik Johnsson, utvecklingsledare för VVS-college vid VVSYN.

För att bli branschcertifierad undersöker yrkesnämnden bland annat skolans lokaler, verkstäder, omklädningsrum, utrustning och verktyg. Sedan görs en samlad bedömning och uppfylls kraven får skolan en certifiering.

– I år gick vi från det som förut kallades förstklassig skola till VVS-college och då fick skolorna ansöka om certifiering på nytt. Movant i Luleå gjorde en ansökan men uppfyllde inte alla krav, säger Johnsson.

Eleverna som går på en certifierad vuxenutbildning går ut i lärlingsperiod sju av totalt tio. De som går ut en vuxenutbildning utan branschcertifiering går ut i period fem. Varje period motsvarar 850 timmar i lärlingsuppdraget.

– Det är ett rent slarvfel från skolan och en missuppfattning från elevernas sida. Det studenterna kan göra är att utföra ett kunskapsprov som vi har och har de minst 80 procent rätt går de ut i period sex. Då tjänar de i alla fall en period.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!