Utbildning i väntan på jobb

I går var det utbildningsmässa på arbetsförmedlingen i Luleå. Laxman Dela kom ända från Arvidsjaur för att se om det finns någon utbildning för honom i väntan på jobb.- Jag vill utbilda mig för arbete med vindkraftverk eller annan förnyelsebar energi men det finns ingen sådan utbildning, säger han.

Foto:

LULEÅ2008-12-03 06:00
Det finns många lediga platser på utbildningar som Arbetsförmedlingen redan har upphandlat. Gårdagens utbildningsmässa gav möjlighet för inskrivna i jobb- och utvecklingsgarantin att söka dessa platser. Samordnare från olika utbildningar lockade till kompetensutveckling inom yrken som kommer att efterfrågas när konjunkturen vänder. Det kom busslass med folk från olika delar av Norrbottens län och också från Västerbotten.
Utan jobb
Laxman Dela blev arbetslös år 2003 efter nästan 25 år som vaktmästare på Hotell Laponia i Arvidsjaur. Sedan har han hankat sig fram på olika tillfälliga jobb.
- Men sedan i somras när jag arbetade i skogen har jag varit utan jobb, säger han.
Han berättar att han har gått många tekniska utbildningar, till exempel inom värme och ventilation. Han har röjnings- och planteringsutbildning. Buss-, lastbils- och taxikort har han också.
Tjejer efterfrågas
Åke Fagervall, som marknadsför Utbildning Nord i Övertorneå, berättar att alla utbildningsplatser där är upptagna just nu men att man har utbildning inom många yrken som kommer att efterfrågas.
- Utbildning Nord är en samnordisk skola som anordnar yrkesutbildningar för arbetsmarknadens behov i Sverige, Norge och Finland. Våra vårdutbildningar är till exempel gångbara i alla tre länder. När det gäller golv-, kakel- och klinkerläggning så utbildar sig många kvinnor hos oss. Tjejer anses smidigare och noggrannare i arbetet och bättre på att handha tjänstebilar än killar och efterfrågas speciellt, säger Åke Fagervall.
Årlig uppdatering
Utbildning Nord har som krav att minst sju av tio elever ska få jobb efter avslutad utbildning.
- Och det håller vi. Oftast får fler än så jobb. Det gäller till exempel IT-utbildningen, säger Åke Fagervall.
Han tror att en bidragande orsak till att så många får jobb är att alla utbildningar uppdateras årligen för att motsvara marknadens behov.
Närmast ska Utbildning Nord kontakta Northland Resources, som för-
bereder gruvdrift i Pajala, om vilka utbildningar de efterfrågar på processidan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om