Utbildning för barns rättigheter

I torsdags utsågs Rachel Lloyd till årets barnrättskämpe av organisationen World Children prize foundation. Hertsöskolan i Luleå har studerat Lloyds kamp för barns rättigheter.

Från vänster Alida Modig Nilsson och Nino Fahlesson

Från vänster Alida Modig Nilsson och Nino Fahlesson

Foto: Jonathan Ferm

Luleå2018-04-21 08:30

Rachel Lloyd var en av tre som nominerades till priset i torsdags. De andra två var Gabriel Montoya och Valeriu Nicolae. Men world children prize (WCP) är mer än bara ett pris som utdelas till barnrättskämpar. Det är även en global utbildningssatsning som 70 000 skolor är medverksamma i. Barn över hela världen lär sig om deras rättigheter, hållbar utveckling, allas lika värde och demokrati. En av de skolorna som arbetade med World children prize är Hertsöskolan i Luleå. De läste WCP:s egna magasinet ''Globen'' som handlar om bland annat barnkonventionen, vad WCP är, hur barns förhållande och deras rättigheter ser ut i andra länder. De hade även egna valdagar när de skulle rösta på de nominerade.

Vad tycker ni om World children prize?

– Jag tycker det är bra. Man får kunskap över att alla inte har det lika bra som du. Man tänker på vad man ska göra för att hjälpa folk, säger Nino Fahlesson, 11, som går i femteklass på skolan.

– Det är bra. Man får veta hur andra barn har det och tycker man själv man har det svårt så kan man tänka på dem, säger Alida Modig Nilsson, 11, som också går i femteklass.

Vad skulle ni vilja göra för att förbättra barns rättigheter?

– Jag skulle vilja göra barnkonventionen till en lag. Det är alltid bra att ha en lag på det, säger Fahlesson.

– Jag vill att alla ska få ett hem. De som hamnar på gatan ska få ett hem med sin familj och mat, säger Nilsson.

Barnrättskämpepriset World children prize-programmet

Rachel Lloyd

Hon nominerades och utsågs till årets barnrättskämpe för hennes 20-åriga kamp mot barnsexhandel i USA. Hon skapade 1998 organisationen Girls Educational and Mentoring

Services som ger stöd och hjälp till barn som blivit utsatta för sexhandel.

Källa: World children prize/globen magasinet

Programmet är världens största utbildningssatsning som handlar om alla likas värde, barns rättigheter, demokrati och hållbar utveckling. Sedan programmet startade år 2000 har 42 miljoner barn deltagit varav 630 000 i Sverige. Sedan programmet startades så har 500 000 lärare utbildat sig i barns rättigheter och demokrati i skolan. WCP har även stöd av 70 000 skolor överhela världen.

Varje år nomineras tre barnrättskämpar som väljs ut av barnjury som består av barn som representerar utsatta barn i världen och ses som experter med de livserfarenheter de fått. Exempelvis levt som slav eller barnsoldat. Dessa tre nominerade röstas sedan av barn i en världsomröstning. Deras röster kommer senare utse årets barnkämpe.

Källa: World children price/globen magasinet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om