Att gå från ord till handling kan ibland ta sin tid. Så verkar det också bli med det beslut som togs om förbud att bära vissa kläder, med anknytning till kriminella gäng, i kommunens lokaler.
NSD ringer upp kanslichefen på kommunledningsförvaltningen i Luleå, Kjell Eriksson, och frågar vem som ska sköta kontrollerna?
Vems ansvar är det att avvisa en besökare? Ska berörd personal erbjudas någon form av utbildning?
Svaret blir att det får ge sig efterhand, ombeslutet vinner laga kraft.
Inte heller från fackligt håll, SKTF som organiserar receptionister i kommunala byggnader, har frågan lyfts ännu.
- Nej, faktiskt inte, säger ombudsman Annie Sallkvist.
Konsekvensanalys
Hon räknar dock med att det ska presenteras en konsekvensanalys om det blir verklighet.
- Vad händer för våra medlemmar och för dem som blir stoppade.
Då det politiska beslutet vunnit laga kraft är det upp till förvaltningarna att se till att det verkställs. Då krävs bland annat en säkerhetsbedömning.
- Det krävs en handlingsplan med risk- och konsekvensanalys, säger Sallkvist och betonar att det är viktigt att det framgår vilka befogenheter som berörda får samt hur de ska agera om det blir aktuellt att anvisa någon från en kommunal byggnad.
Anita Isaksson, som bland annat säljer biljetter i Kulturens hus, har ingen aning vilka konsekvenserna skulle bli för dem.
Bankade på dörren
- Jag har slängt ut det mesta, säger hon och berättar om två som stängt in sig på en toalett. Då tog hon beslutet och bankade på dörren och bad dem komma ut. Då de luktade sprit var det bara att lämna byggnaden.
- Jag blir bara förbannad på dem. De lyder när de ser hur arg jag blir.
Än har hon inte varit nära att råka illa ut. Men hon är medveten om att man kan ha otur.
Skeptisk
Att det skulle vara deras jobb att avvisa personer som är "felklädda" är hon skeptisk till.
- Det känns inte som vårt jobb att sköta. Jag har aldrig, aldrig någonsin varit med om att någon i väst varit här och köpt biljett.
Utan hut åker de ut
Oklarheterna verkar vara många kring det beslut om klädkod som nyligen togs av politikerna i Luleå.- Det får ge sig efterhand, säger Kjell Eriksson.
Anita Isaksson på Kulturens hus i Luleå visar hur hon brukar hytta med handen är ovälkomna besökare sökt sig till den kommunala byggnaden. "Jag är van att köra ut a-lagare och knarkare", säger hon.FOTO: Jonas Lindsköld
Foto: Jonas Lindsköld
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!