Jordgubbssäsongen fick en fin start med soligt väder i juni men när väl bären började mogna slog vädret om och det har regnat en hel del de senaste veckorna. För mycket regn är inte bra för jordgubbarna. Dels kan det bli gråmögel om det är för blött, dels kan ytan på mogna bär förstöras av regnet och bären blir för mjuka.
I Mockträsk finns två odlare och båda har fått en kraftigt reducerad skörd på grund av regnet. Säsongen är nu i princip över.
– Den blev riktigt, riktigt dålig tyvärr. Det har regnat alldeles för mycket och vi har plockat ungefär hälften av vad vi gjorde i fjol, säger Maria Bodin som driver Mockträsk jordgubbar.
– Vi har inte ens fått ihop till alla som beställt bär och har fått kasta så mycket på grund av regnet. Bären blir mosiga och fula så det går inte att sälja dem.
Hur mycket inkomster tappar ni?
– Det har jag inte räknat ut och det vet jag inte om jag vill göra heller. Men man kanske kan säga att vi går plus minus noll i år om vi har tur. Men så är det. Ibland blir det dåliga år, ibland normala och ibland bra år. Man vet aldrig på förhand eftersom det är så väderbaserat.
På andra sidan av Mockträsk finns Mockträsk bärodling.
– Jag upplever säsongen som kort och problematisk. Mycket har blivit förstört på grund av vädret, utan att överdriva handlar det nog om i alla fall 50 procent, säger ägaren Salvador Solsona.
Självplock brukar vara en populär aktivitet hos odlarna i Mockträsk men den har i princip varit obefintlig i år, bären går till förhandsbeställningar.
Mockträsk bärodling har även andra bär som havtorn, åkerbär, svarta vinbär och hallon. Vissa trivs med regnet, andra inte.
– För hallonen ser det ungefär likadant ut som för jordgubbarna, vi har fått kassera 50 procent, säger Salvador Solsona.
Ett år som detta då många bär slängts innebär givetvis ett dåligt ekonomiskt år.
– Alla kostnader är lika oavsett hur mycket vi får upp ur landet. Jag vet inte om vi får tillbaka det vi lagt ut, säger Salvador Solsona.
Börje Sandberg har odlat jordgubbar i 35 år i Kalix och även hans odlingar har tagit stryk. Han har två olika sorter och en av sorterna har dukat under för blötan.
– Där har det varit katastrofalt mycket mögel i plantorna från ifjol, konstaterar Börje Sandberg som kan räkna in ett svagt år ekonomiskt.
– Det blir det ju. Nu ska vi försöka få ihop till alla som beställt och jag hoppas att vi ska få ihop det.
Det är många saker som påverkar om bären förstörs eller ej av regnet, det kan skilja från sort till sort, hur gamla plantorna är, i vilket skede av mognadsprocessen regnet faller och om det hinner torka upp mellan regnen.
Inte alla jordgubbsodlare har råkat lika illa ut som Mockträsk odlare gjort. Peter Henriksson på Polcirkelbär i Rödupp har visserligen också tvingats kassera en del bär men överlag har han haft många att sälja och självplocket pågår faktiskt fortfarande.
– Det blev en lång säsong i år. Vi håller igång ännu, kanske tio dagar till eller en vecka i alla fall, säger han.
Regnet åsido, att temperaturen är låg är inte dåligt för jordgubbar – och de som ska äta dem. Lägre temperaturer ger nämligen mer aromatiska bär.
– Det har varit bra med bär och min känsla är att det varit svalare än normalt och då får bären mycket smak. Är det svala nätter blir bären söta och vi har väldigt söta bär just nu, säger Peter Henriksson.