USA-valet: "Det är som en cirkus"

Luleåbon Philipp Tretten följde det amerikanska valet på plats i Delaware utanför Washington DC. "Jag tror inte så mycket kommer förändras", säger han om att Donald Trump nu ser ut att bli president.

"FOLK ÄR LESS". Det är Philipp Trettens kommentar om att Donald Trump nu ser ut att bli USA:s president.

"FOLK ÄR LESS". Det är Philipp Trettens kommentar om att Donald Trump nu ser ut att bli USA:s president.

Foto: Pär Bäckström

LULEÅ2016-11-09 09:17

Strax före klockan 9 rapporterade Sveriges radio att Hillary Clinton erkände sig besegrad av Donald Trump. I samma stund når NSD Philipp Tretten, ursprungligen från USA men bor i Luleå sedan många år tillbaka och arbetar med undervisning på Luleå tekniska universitet.

Han följde början av valdramatiken på plats, och i natt satt han på flyget över till Köpenhamn.

– Är det sant? Jag tittade sist för en halvtimme sedan, säger han om beskedet om att Hillary erkänner sig besegrad.

I en intervju med NSD i början av november sade Philipp Tretten att han trodde att många som inte gillar Trump kommer att rösta på honom ändå – för de anser sig inte ha något val.

LÄS MER: "Han tror många kommer att rösta på Trump" (PLUS)

Vad säger du om det valresultatet, är du förvånad?

– Det såg ut som att hon skulle vinna med fyra procent, enligt alla mätningar. Men det var några experter som sade på nyheterna att de tror att det finns en grupp väljare som inte säger något, som inte svarar i mätningarna och som röstar mot slutet, säger Philipp Tretten.

LÄS MER: Riksdagsledamöters reaktioner på Trump

– Jag ser det som ett tecken på att folk är less på det som varit. De vill inte ha det så.

Hur tror du att USA kommer bli med Donald Trump som president?

– Jag tror inte så mycket kommer att förändras faktiskt. Jo, utåt kanske. Men inne i verksamheten tror jag inte det blir några större ändringar. Allt måste gå igenom kongressen innan beslut. Om man har presidenten och majoritet i senaten och kongressen är det lättare att få igenom sina förändringar.

Vad tror du Donald Trump kommer tillföra?

– Jag tror de flesta som röstade på honom, när jag pratat med folk, tror att han kan ändra på hur saker och ting går tillväga. Lobbyisterna får inte bestämma så mycket som de har gjort förut. Egentligen att han kan höra vad folket vill och försöka påverka på det sättet. Men inte kan han bygga en mur mot Mexiko, det måste gå igenom senaten och kongressen.

Hur känns det för dig i dag?

– Det känns som en cirkus, alltihopa. Hillary Clinton fick så många mäktiga människor på sin sida och kämpade verkligen men lyckades inte övertyga folket. Många är less på hur det fungerar i USA.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om