USA lär av Norrbotten

Den amerikanska diplomaten Ryan Koch har besökt Norrbotten för att berätta mer om president Obamas satsningar på miljöområdet - men också för att inhämta kunskap.- Vi har mycket att lära av er när det gäller miljöteknik och miljötänkande, säger han.

Foto: Pär Bäckström

LULEÅ2009-09-23 06:00
Under George W Bush tid som president krtitiserades USA hårt för att inte ta något ansvar för klimatfrågorna och bromsa internationella överenskommelser på området. Även om det också har framförts europeisk kritik mot president Barack Obama för passivitet på miljöns område
så prioriterar han annorlunda och har redan avsatt nästan 80 miljarder dollar för olika miljösatsningar - som skärpta regler för att tvinga fram bilar med lägre bränsleförbrukning, satsning på förnybara energikällor, bättre värmeisolering av bostäder och tillskapandet av fem miljoner "gröna" jobb.
Nyckelroll
En av årets viktigaste internationella händelser på miljöområdet är klimatförhandlingarna i Köpenhamn där en uppföljning till Kyotoavtalet skall undertecknas. USA har en nyckelroll vid dessa förhandlingar och därför är den amerikanska presidentens miljöpolitik av stort intresse även utanför USA.
Som ett led i arbetet med att presentera USA:s nya miljöpolitiska agenda besöktes Norrbotten av Ryan Koch, diplomat vid den amerikanska ambassaden i Sverige och ansvarig för press- och klimatfrågor. Han besökte Kiruna i måndags och Luleå i tisdags.
Fjärrvärme
Under sitt besök i Luleå mötte Koch lokala politker och miljöteknikföretag samt gjorde en visit på vid Luleå tekniska universitet, LTU.
- Jag har bland annat tittat på hur gasen från SSAB används för att värma bostäder i fjärrvärme och hur de kommunala transportnätet är uppbyggt i Luleå. Mycket imponerande och intressant, säger Ryan Koch, som pratar flytande svenska.
Han höll också ett föredrag i stadshuset där USA:s nya miljöpolitiska mål, och hur dessa ska uppnås, presenterades.
- President Obama konstaterar att USA i det förgågna har undandragit sig sitt ansvar när det gäller miljön. Men att det inte är så längre. Miljön och klimatet är en oerhört viktig framtidsfråga, inte bara för våra två länder utan för hela världen, säger Ryan Koch.
Men kommer president Obama att kunna driva en offensiv miljöpolitik när han har fullt upp med att försöka få senaten att acceptera hans sjukvårdsreform?
- Visst, sjukvårdsreformen är en stor fråga. Men även om fokus ligger på den just nu så är inte miljö- och klimatfrågorna glömda. Absolut inte, säger Ryan Koch.
Partnerskap
På miljöteknikens område arbetar amerikanska ambassaden sedan 2006 med att skapa partnerskap mellan Sverige och USA i ett projekt kallat "The one big thing". Samarbetet har lett till utbyte mellan forskare, företag och beslutsfattare - ett utbyte där även LTU och norrbottniska företag har varit involverade, exempelvis Chemreck i Piteå. Totalt har projektet hittills genererat investeringar och utbyten av varor och tjänster för cirka 200 miljoner dollar.
- I Sverige finns många goda idéer och uppfinningar på miljöteknikens område. Jag beundrar ert sätt att tänka på miljön. USA har mycket att av er lära och kan även bidra med pengar för att kunna utveckla dessa idéer och uppfinningar. Det gagnar både Sverige och USA, säger Ryan Koch.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!