När coronarestriktionerna hävs så öppnar det åter upp för att träffas på möten och konferenser.
– Bokningarna för november ser bra ut. Där är vi tillbaka på den nivå vi hade samma period 2019, säger Anette Gustafsson, projektledare för stora möten och event vid Kulturens hus.
Det är från en nivå där branschen i Sverige varit i det närmaste nedstängd när det var som värst. Under perioden april–maj 2020 var man ner 94–95 procent av normal nivå. Nu är man ungefär 80 procent lägre än normal nivå, enligt branschorganisationen Visita.
– Redan under våren tillkom bokningar, så orderböckerna har under det senaste halvåret varit ganska okej. Problemet har varit att nästan inga av dessa bokningar har genomförts, säger Thomas Jakobsson, chefsekonom vid Visita.
Generellt för Luleå och länet ser vi att möten och konferenser ökar.
– Till en början är det främst lokala och regionala möten, men vi ser också att det är några större nationella och internationella möten på ingående, säger Mattias Mannberg, affärsutvecklare för möten vid Luleå business region.
Konferensmarknaden är en mycket konjunktur- och pandemikänslig bransch. När coronapandemin slog till i mitten av mars 2020 och i det närmaste orsakade ett totalstopp för konferenser så var det en bransch som redan var i nedåtgående.
Nu vill många börja träffas igen, men det är ingen entydig bild.
– En del företag ringer till oss och säger att de vill ha ett digitalt möte för personalen men att de inte vill träffas än. Andra säger att de inte vill annat än ses och undrar när de kan komma, säger Anette Gustafsson, Kulturens hus.
En fråga som aktualiserades under pandemin var utvecklingen av digitala möten och om detta skulle bestå efter pandemin.
– Jag tror att det kommer att finnas ett behov av att träffas rent fysiskt med varandra, men troligtvis med inslag av mer digitala hjälpmedel, säger Mattias Mannberg, Luleå business region.
Men trots optimismen så finns det orosmoln som är en direkt följd av coronapandemins stödpaket.
– Det är många konferensföretag som tagit tillfälliga skatteanstånd. Där kommer det att finnas en rejäl uppförsbacke i att försöka tjäna ikapp de pengarna. Det kommer att vara väldigt svårt för många konferensföretag, så även om bokningsläget är gott så innebär det inte att krisen är över för många företag, säger Thomas Jakobsson, Visita.