Uppskjutningen som kan bli ett lyft för rymdstudenterna

Ett problem som bland andra NASA har intresserat sig för kan nu komma att lösas, tack vare 14 studenter från LTU.

Rymdingenjörsstudenter från Luleå Tekniska Universitet får sitt lödningstest uippskjutet från raketbasen Esrange i Kiruna.

Rymdingenjörsstudenter från Luleå Tekniska Universitet får sitt lödningstest uippskjutet från raketbasen Esrange i Kiruna.

Foto: LTU

LULEÅ2013-05-02 16:53

Solar heter projektet som rymdingenjörsstudenterna från Luleå tekniska universitet har jobbat med i ett och ett halvt år.

Det går ut på att testa lödning i rymden och ingår i det europeiska Rexus/Bexus-programmet (raket-/ballongexperiment för universitetsstudenter) som bland andra Europeiska rymdstyrelsen står bakom.

- Vi har fått åka runt i Europa till holländska Nordwijk, till Bremen och München i Tyskland för att presentera våra framsteg med design och senare för att testa och integrera experimentet med raketen, säger Anders Svedevall, som leder studenternas projekt Solar.

Testet kommer att skjutas iväg i en raket från Esrange i Kiruna mellan den 5 och 10 maj.

Då vill studenterna undersöka om deras lösning med lödning i vakuum kan förbättra lödningsresultatet vid reducerad gravitation.

Luftbubblor
Lödningens hållbarhet försämras nämligen vid reducerad gravitation, då lödtennet får en kraftig ökning av luftbubblor. På internationella rymdstationer lagas det därför inte med lödning. I stället byts trasiga delar ut helt, vilket kostar mycket pengar. Bland andra har NASA intresserat sig för problemet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!