Uppsagd på semestern

Fredrik Andersson är förskollärare på Tallrotens förskola i Luleå. Under sin semester fick han veta att han riskerar att bli övertalig när kommunen ska spara pengar. Det fick föräldrarna att gå i taket.- Fredrik är en stor förebild och har speciell ur- och skurutbildning. Han måste vara kvar, säger Nina Bramberg.

Tea är ledsen efter ett bråk med storebror och tröstas av förskolläraren Fredrik Andersson.

Tea är ledsen efter ett bråk med storebror och tröstas av förskolläraren Fredrik Andersson.

Foto: Pär Bäckström

LULEÅ2009-08-08 06:00
Tallroten är en ur- och skurförskola på Kronan i Luleå. Fredrik Andersson är en av två män bland förskollärarna. Han och den andra mannen, Mattias Rosendahl, har förutom förskollärarutbildning en speciell utbildning i ur- och skurpedagogik som arbetsgivaren Luleå kommun bekostat. De två ingår också i ett projekt för att behålla männen i förskolan och en del av idén är att de ska jobba på samma ställe och stärka varandra.
Avvaktar möte
Nu riskerar alltså Fredrik Andersson att bli uppsagd på grund av "övertalighet". Han blev uppringd av rektor Gunvor Ek under den andra av sina fem semesterveckor och fick veta det.
Fredrik Andersson tycker att situationen är tråkig men vill samtidigt avvakta ett avtalat möte med rektorn på måndagen. Då får han veta mer om hur det verkligen blir.
- Jag har respekt för de regler som gäller och jag uppskattar rektorns ärlighet. Jag har bara tre tjänstgöringsår i Luleå kommun. Men visst blev jag paff och det blir ett tapp i fart och kontinuitet om jag måste gå. Det är också synd om ur- och skurutbildningen som kommunen bekostat inte kommer till användning. Vi är bara tre här som har gått den, säger han.
"Riktig chock"
Föräldrarna till barnen på Tallrotens förskola tar det inte lika lugnt som Fredrik Andersson själv. De gick i taket när de hemkomna från sina semestrar fick höra om den uppkomna situationen. De kräver att Fredrik får vara kvar.
Nina Bramberg är mamma till Oscar, 5 år och Tea, 2 år. Hon öser beröm över Fredrik och tycker att det vore förödande att mista honom.
- Beskedet kom som en riktig chock. Vi föräldrar gick i gång direkt. Fredrik är helt fantastisk och himla omtyckt av små och stora. För min lilla tjej Tea utgör han en stor trygghet och det är aldrig problem att lämna henne när han är på plats. För min stora kille Oscar är han en stor förebild, säger hon och hänvisar vidare till Fredriks specialutbildning och till att han ingår i projektet "Män inom förskolan".
Viktig förebild
Fredrik Andersson tror också själv att han är en viktig förebild för barnen på Tallrotens förskola.
- Det är viktigt att barnen ser att också män kan jobba i förskolan. Jag tror inte att det finns fler än högst 20 män totalt inom förskolan i Luleå kommun.
Fredrik tror på idén med fler än en man på varje förskola.
- Det är en värld av kvinnor. Vi har inga problem att jobba med kvinnor men Mattias och jag stärker varandra och kan ibland ha egna diskussioner på rasterna. Det har visat sig att den som är enda mannen på en förskola inte stannar så länge, säger han.
Vad tycker då barnen? Så här svarar Nina Brambergs son Oscar, 5 år:
- Det bästa med Fredrik är flätan, säger Oscar om Fredrik Anderssons skäggfläta.
Rektor Gunvor Ek har semester till på måndag och vill inte säga något innan hon har satt sig in i ärendet ordentligt.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om