Uppsagd återvände som stafettläkare

Läkaren tvingades att säga upp sig från landstinget och fick nära 700 000 i avgångsvederlag.Trots det var han i fjol tillbaka i Norrbotten - som stafettläkare.- Jag har aldrig mörkat det som har varit, säger han.

Läkaren köptes ut ur landstinget 2007 efter en uppgörelse med dåvarande divisionschefen Hans Rönnqvist. I fjol var läkaren tillbaka - först som stafettläkare, sedan som anställd på en vårdcentral.FOTO: Pär Bäckström

Läkaren köptes ut ur landstinget 2007 efter en uppgörelse med dåvarande divisionschefen Hans Rönnqvist. I fjol var läkaren tillbaka - först som stafettläkare, sedan som anställd på en vårdcentral.FOTO: Pär Bäckström

Foto: Pär Bäckström

LULEÅ2012-06-01 04:33

Det var 2007 som läkaren lämnade sin tjänst inom Norrbottens läns landsting. Läkaren fick då en årslön på 684 000 kronor.

- Det här är inte vanligt, men i speciella situationer kommer man fram till vissa lösningar, sade Hans Rönnqvist, dåvarande divisionschefen, om ärendet.

I avtalet mellan läkaren och landstinget stod det att läkaren slutade "på egen begäran", och han avstod från sin företrädesrätt till ny anställning.

Skälet till att läkaren fick lämna sin tjänst var en lång rad problem som kulminerade i en rattfylleridom. Han stoppades på väg till sin arbetsplats med 0,46 promille alkohol i blodet, och hade redan tidigare en rattfylleridom.

Men förra året var läkaren tillbaka i landstinget. Ett avtal som NSD och Nordnytt begärt ut visar att han anlitades som stafettläkare på en vårdcentral i länet i början av 2011.

Läkaren har under några år arbetat utanför Norrbotten - och fått goda vitsord.

Prövotid
Trots det begärde Socialstyrelsen 2009 att han skulle få en treårig prövotid på legitimationen, vilket innebar att han kunde förlora den om han inte skötte sig.

Men Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd stödde läkaren, och ansåg att hans tidigare problem var borta.

- Det var väldigt jobbigt. Men jag har alltid gjort så att jag aldrig har mörkat det som har varit, säger läkaren.

I dag är läkarens stafettverksamhet mycket liten. Han har i stället fått en anställning på en vårdcentral i Norrbotten. Han uppger att han bara fått positiv respons på att arbeta i länet igen, och att han med säkerhet räddat två liv på sin nya arbetsplats.

- Många patienter, och befolkningen här, känner ju mig. De vet ju. Alla detaljer kanske inte alla vet, men det stora sammanhanget, det känner man till, säger han.

Karantäntid
Jan Lundberg, personalchef för primärvården, uppger att "karantänen" vid uppgörelser bygger på antalet månadslöner. I korthet: den som är utköpt med en årslön kan komma tillbaka efter ett år.

Verksamhetschefen som anställt läkaren är helt nöjd med läkarens arbete och känner att allt är under kontroll.

- Jag tycker att jag har ganska full koll hela vägen. Jag vet vad han har varit med om.

Gunnar Persson, landstingsdirektör, känner inte till det enskilda fallet, men säger så här om att läkaren är tillbaka i landstinget.

- Jag tycker inte att det låter bra om det är sådana brister. Men å andra sidan har läkaren inget yrkesförbud.

FAKTA Läkarens bakgrund

µ Här är några av de fall som läkaren varit inblandad i de fem senaste åren.

µ Läkaren har anmälts i fler fall, men där har Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd avstått från kritik.

2011: Arbetar som stafettläkare på en vårdcentral i länet. Får sedan en anställning på en annan vårdcentral i länet.

2010: Varnas av ansvarsnämnden efter att ha överdoserat vätskedrivande medicin till en kvinna som blir uttorkad.

2009: Socialstyrelsen begär att läkaren ska få en treårig prövotid på legitimationen. Ansvarsnämnden avslår det, eftersom läkaren får goda vitsord av sina chefer, och dessutom fått framgångsrik vård för alkoholmissbruk.

2007: Uppmanas att sluta i Norrbottens läns landsting. Får en årslön, 684 000 kronor, för att säga upp sig.

2007: Döms för rattfylleri. Stoppas av polisen på väg till arbetet.

2007: Varnas av ansvarsnämnden efter att ha felbehandlat två patienter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om