Jokkmokksbornas protester inleddes tidigare i vår när det stod klart att hälsocentralen i sommar kommer ha stängt utanför kontorstid, och att de fem så kallade obs-platserna ska flyttas till andra kommuner. På måndagen meddelades det att sommarens öppettider på hälsocentralen kommer att utökas under den så kallade "vårdpausen". Men demonstranterna som fanns på plats utanför Regionhuset var allt annat än imponerade.
En av många som kommit till Regionhuset var Maud Karlsson, iförd en mössa från Jokkmokks sportklubb.
– Jag tycker att det handlar om rätten till lika vård för alla oberoende av var man bor, sade hon och ställde sedan frågan till regionrådet Anders Öberg (S) om vem ska tar ansvaret för vad som kan hända i en kommun som lämnas utan jourverksamhet större delen av dygnet.
Känslorna svallade och stundtals blev stämningen inne i sessionssalen ganska upprörd. Jokkmokksborna var inte intresserade av att höra chefen för division nära, Krister Berglund, beskriva bakgrunden till det beslut som har fattats.
– Det där vet vi redan, sade flera i publiken.
Gunilla Nyberg, en av talespersonerna för protestgruppen upplevde att de utökade tiderna på hälsocentralen bara var ett försök att tysta ned protesterna.
– Det är ett rent skambud. Det vi vill är att Anders Öberg svarar på våra frågor och att det som har beslutats inte genomförs. Det här är det alla pratar om hemma vid köksborden, sade hon. Förutom Anders Öberg tog även vänsterpartisten och regionrådet Linda Jonsson till orda, men politikernas uttalanden både avbröts och möttes av burop.
Krister Berglund lovade att vårdplatserna kommer att öppnas igen till hösten, så snart det är möjligt att bemanna dem, ett löfte som demonstranterna inte visa någon större tilltro till.
– Vi har hört att de kan öppnas tidigast till jul, sade Gunilla Nyberg och undrade hur divisionschefen skulle känna om han tvingades åka lik långt för sjukvård utanför kontorstid som Jokkmokksborna.
Kommunalrådet i Jokkmokk, miljöpartisten Henrik Blind, hade åkt med till Luleå för att visa sitt stöd.
– Det vore tjänstefel att sitta kvar på kontoret en sådan här dag. Det här berör alla invånarna i vår kommun som har rest hit för att göra sina röster hörda. Kommunen står för skola, barnomsorg och vägbelysning, då måste regionen ta ansvar för sjukvården så vi kan erbjuda Jokkmokksborna ett helt samhälle, sade han.