Hyreshusen på Mariebergsvägen 51 till 91 ska genomgå omfattande renoveringar med byte av vatten- och avloppsstammar. Totalt berörs 160 lägenheter och under det stora renoveringsarbetet byts även köksinredning ut, nya golv läggs i lägenheterna och badrummen får nytt porslin, kakel och klinker. Då även en tvättstuga byggs om till lägenheter installeras tvättmaskin och torktumlare i varje lägenhet. Men den utlovade standardhöjningen av lägenheterna har snarare försämrat bostaden, anser några av hyresgästerna.
Mats Lindberg och sambon Ylva Rehnström har bott i området i många år och trivs bra. När beskedet kom att husen skulle genomgå en större renovering med stambyte och renoverat kök och badrum såg de fram emot uppdateringen. I dag är de besvikna på resultatet. Den största delen av kritiken handlar om hur de nya rören dragits på väggarna.
– Det är inte klokt. Vi blev lovade en standardökning, men detta är snarare en sänkning. Sovrummet är nog det värsta exemplet där rören liksom ramar in sängen när det dragits från golv till tak och mitt över väggen. När jag pratat med Lulebo om det säger de att de renoverar på det här sättet nu. När jag frågade om de själva skulle vilja bo så här så fick jag inget svar. Och det förstår jag. Ingen skulle väl vilja bo i ett rörkomplex. Vårt badrum skulle dessutom vara handikappanpassad, men sambon har svårt att klara sig själv som det ser ut nu, säger Mats Lindberg.
Grannarna Katharina Niemi och Ann Jonsson håller med.
– Inför renoveringen blev vi lovade att det skulle bli modernt, ljust och fräscht. Kök och badrum är fulla av skavanker. Man har gjort ett slarvigt jobb, exempelvis syns skruvhålen i hallväggarna för att man inte spacklat och målat ordentligt. Badrummen är en historia för sig. Det finns inga element i vissa badrum och det blir då jättekallt. Den här renoveringen är inte värd 4 000 kronor i hyreshöjning per månad, säger Katharina Niemi.
Ann Jonsson blev riktigt besviken när hon flyttade in i sin lägenhet igen och listan på bristerna är lång. Hon saknar numera element i sitt badrum och förutom rören som dragits över väggarna har även förvaringsutrymmena försämrats anser hon.
– Badrummet är svinkallt. Dessutom har de tagit bort ett stort skafferi i köket och ersatt det med mindre lådor. Det städskåp som också fanns i köket har ersatts med en mindre garderob i hallen. I det förråd som finns i lägenheten har man tagit utrymme för att få plats med tvättmaskinen i badrummet på andra sidan väggen. Nu finns här varken hyllor eller klädstång. Jag förstår inte var ska jag förvara alla mina saker, säger hon uppgivet.
Katharina Niemi bor i en av granngårdarna där renoveringarna ännu inte påbörjats. Hon är nu orolig för den kommande renoveringen i hennes bostad.
– Jag bor i en lägenhet som tidigare varit en förskola. När den byggdes om för 20 år sedan renoverades den och allt ser fortfarande nytt och fräscht ut. Jag är orolig för att de nu kommer riva ut allt på samma sätt som de gjort i de här lägenheterna, säger hon.
Ulrika Persson, byggprojektledare på Lulebo, tycker dock att resultatet av stambytet, den nya ventilationen och renoveringen har blivit bra och förklarar att utmaningen blir större när man gör förändringar i befintliga byggnader än när man bygger helt nytt.
– Vi på Lulebo är nöjda, men jag förstår att man upplever förändringar när det dras nya utanpåliggande rör och när det tidigare varit inbyggda i bjälklagen. Men det är så här brukar vi göra när vi renoverar i befintliga hus. Jag har pratat med några hyresgäster som har synpunkter men långt ifrån alla är missnöjda. Vi har en hyresgäst som hört av sig och tycker det blev fantastiskt bra, över förväntan. Det är olika vad man tycker ser bra eller sämre ut, säger hon.
Ulrika Persson menar att man gör vad som går för att göra installationerna så bra som möjligt.
– Vi gör även om ventilationen och skapar till- och frånluft som inte fanns tidigare och försöker göra så liten påverkan som möjligt men installationerna måste dras, det går inte att gömma allt, utan det blir vissa förändringar.
Ulrika Persson säger också att hon inte nåtts av klagomål om att kvaliteten i övrigt inte håller måttet.
– Vi har haft en process med hyresgästerna och vi tycker att vi har höjt standarden. Om det är något i finishen som hyresgästen har anmärkningar på så får hyresgästen kontakta oss, göra en felanmälan, så får vi titta på det, säger hon.