Andreas Eklunds förhoppning är att hans nya smörgåsrestaurang ska kunna slå upp portarna på fredag. Hantverkare jobbar febrilt med att färdigställa lokalerna och utrustningen.
Subway är en internationell kedja med huvudkontor i USA. Sedan 2008 driver Andreas Eklund Subway på universitetsområdet i Luleå, den enda Subway-restaurangen i Norrbotten.
- I över fem år har jag letat en lokal i centrala Luleå. Restaurangen på Porsön går bra. Men det här är ju ett toppenläge i centrum, säger han.
Men mitt emot en konkurrent. Är du inte orolig?
- Nej då, jag tror att vi kompletterar varandra på ett bra sätt, säger han.
Varför är Subway bättre?
- Vi har så mycket valmöjligheter för kunden. Utbudet är enormt och man kan skräddarsy precis vad man vill ha.
Mitt emot Subway, på andra sidan Kungsgatan, ligger sedan 1995 Dagoberts mackbar som ägs av Ann-Kristin Ring.
Hon säger att hon inte räds den nya konkurrenten.
- Vi gör vårt och vi tror på det vi gör. Kunderna är nöjda och kommer tillbaka, säger Ann-Kristin Ring och precis då kommer kunden Anette Häggroth fram och berömmer de varma smörgåsar hon just ätit.
- Du ser, säger Ann-Kristin Ring leende.
Varför är Dagobert bättre?
- Vi är ett Norrbottniskt företag som bara använder de fräschaste råvarorna. Vi gör alla våra dressingar och röror själva och smörgåsarna är alltid färska eftersom de görs först när kunderna beställer, säger Ann-Kristin Ring.
Tyvärr måste NSD göra de läsare som förväntar sig ett priskrig på smörgåsar besvikna. Varken Ann-Kristin Ring eller Andreas Eklund tänker konkurrera genom att rea ut sina produkter.
Längs Kungsgatan, alldeles intill Dagoberts, ligger också anrika arbetarfiket Metropol som har serverat sina klassiska smörgåsar sedan 1925 och har funnits i samma lokaler sedan 1942. Nuvarande ägaren, Åsa Ohlsson, tog över Metropol av sin moster, Elsa Gustavsson, och kaféet har varit i släktens ägo i 44 år.
Inarbetad kundkrets
- Ja, vi är väl så långt från Subway man kan komma. Det verkar så amerikanskt, plastigt och opersonligt. Vi vill behålla den gammaldags charmen och atmosfären. Visst hårdnar konkurrensen. Men vi har en väldigt fast och inarbetad kundkrets så jag känner mig inte så orolig, säger Åsa Ohlsson.
Förutom de tre nämnda restaurangerna finns smörgåsrestaurangen Sub & company på Skomakargatan, inte långt från Kungsgatan.
Smörgåskriget kan börja.
Upplagt för smörgåskrig
Snart skakas Luleå av ett smörgåskrig. Mitt emot Dagoberts mackbar på Kungsgatan i Luleå öppnar smörgåsrestaurangen Subway.- Ha, ha! Ja, det här blir Luleås smörgåscentrum, säger Andreas Eklund franchisetagare för Subway.
Upplagt för Smörgåskrig. Andreas Eklund öppnar en Subway-restaurang mitt emot Dagoberts mackbar på Kungsgatan. Andreas Eklund är inte orolig för konkurrensen. "Jag tror att vi kompletterar varandra på ett bra sätt", säger han. FOTO: Kurt Engström
Foto: Kurt Engström
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!