Nu vill kommunen utnyttja sulfidjorden och andra anläggningsmassor för fylla ut och kunna skapa plats för olika verksamheter strax söder om snötippen på Porsön.
Kommunen inbjuder allmänheten till samråd om utfyllnaden av området. Mötet ska ske den 1 mars i Porsöskolans aula.
Hanteringen av sulfidjord har blivit en bromskloss vad gäller byggandet. Närmaste anläggning som kan ta hand om jorden finns i Umeå. Det finns anläggningar i länet som ansökt om att få deponera sulfidjord, men kommunens bedömning är att dessa inte räcker. Det vore dessutom bättre ur miljösynpunkt att använda jorden till något.
Sulfidjorden var ett problem också när Sunderby sjukhus skulle byggas. I jorden finns järnsulfider som tillsammans med syre kan bilda försurande ämnen. Det säkraste sättet att undvika detta, är att låta jorden ligga kvar där den legat sedan istiden.
Men i takt med byggandet av vägar och andra anläggningar och byggnader i Luleå, måste också uppgrävd sulfidjord hanteras.
Om kommunen kan utnyttja bland annat sulfidjord för att fylla ut längs Haparandavägen, så ser Fredrik Silverlind på kommunens stadsbyggnadsförvaltning möjligheter att området i framtiden kan utnyttjas som ”verksamhetsområde”.
– Det skulle kunna handla om småindustri och kanske kontor med anknytning till universitetet.
Medan jorden och andra massor tippas på platsen, måste sulfidjorden täckas för att inte försurande ämnen ska lakas ur. I samrådsunderlaget skrivs att täckningen skulle kunna bestå av jord som inte innehåller järnsulfider.
Den som hanterar sulfidjordar har också besvär med den lukt av svavel och ruttna ägg som uppstår när anläggningen byggs upp. Lösningen är att kontinuerligt täcka jorden med annan jord.
För att undvika att sura ämnen urlakas ur jorden är täckningen nödvändig. Det är när jorden och sulfiderna kommer i kontakt med syre som de oxiderar och bildar sura ämnen. Anläggningen vid Haparandavägen ska konstrueras så att surt ytvatten inte kan rinna från området och till slut hamna i Björkskatafjärden. En miljökonsekvensbeskrivning (MKB) tas fram.
Kommunen har granskat sex olika ställen för restmassor och sulfidjord där de kan användas för anläggningsändamål. Området vid Haparandavägen är det man till slut har stannat för. Det beräknas kunna ta emot 45 000, alternativt 75 000 kubikmeter jord.