En pumpstation i närheten av Sunderby sjukhus misstänks för delaktighet i att 1 600 kubikmeter måste pumpas ut, enligt uppgifter från en person med insyn i arbetet. Regnvatten tros ha runnit in och nått en nivå på två meter innan det upptäcktes och det kan ha pågått under sommaren.
– Ingen ska ha varit där nere på länge, säger källan.
Under natten pumpade räddningstjänsten upp vatten medan regionens krisstab kallades in. När vi åkte till platsen under måndagsmorgonen arbetade två pumpbilar från en entreprenör febrilt med långa slangar ner i kulverten. De hade varit där sedan tvåtiden på natten och pumpat ut drygt 300 kubikmeter vatten i en dagvattenbrunn.
Ett tredje arbetsfordon gick sönder och hydraulolja läckte ut på marken, men förstärkningar var på väg och bedömningen var att arbetet kunde bli klart under måndagen.
Vattenkaoset upptäcktes efter att ett automatlarm utlösts klockan 21.47 på söndagen, enligt Jonas Thörnqvist, divisionschef för Länssjukvård 1.
– Ett brandlarm löste ut men det var till följd av att något kortslutits på grund av vattnet. Då upptäckte man den här enorma mängden vatten två våningar under gatuplanet, säger han.
Han bekräftar att det är regnvatten som har runnit in.
– Dagvatten har trängt in till följd av att en pump inte fungerat som den ska. Jag vet inte hur länge vattnet har samlats där så det vill jag inte uttala mig om innan utredningen är klar, men nog är det folk som varit där.
Finns det inget larmsystem för sånt här?
– Ja, de här dagvattenpumparna har nivåvakter som normalt ska gå igång, men det har de inte gjort.
Han säger att vattennivån minskat avsevärt. Men enligt räddningstjänstens uppgifter har det alltså rört sig om 1,6 miljoner liter.
– Jag vill inte spekulera om hur många liter det är, men det är enormt mycket vatten. Det är ända upp till taket, säger Thörnqvist.
Vården, patienter och personal ska inte ha påverkats då vattnet läckt ut en våning under källarplanet där till exempel patienttransporter sker.
– Det vill vi verkligen understyrka, att vården och våra möjligheter att bedriva sjukvård inte har påverkats.
Snart väntar ett omfattande arbete med torkning och avfuktning i den runt hundra meter långa kulverten.
– Men först måste vi få ut vattnet, säger Jonas Thörnqvist.