Kommunens vägval aktualiseras när naturreservatet ritas om

Klockan tickar för en av Luleås långbänkar – Norrleden mellan Hertsön och E4 ska leda undan tung trafik på väg mot Hertsöfältet. Naturreservatet Ormberget-Hertsölandet ritades nyligen om och för Hertsöborna väcktes då frågan till liv igen.

Hertsöträsket är ett populärt friluftsområde som ingår i naturreservatet Ormberget-Hertsölandet. Området runt Hertsöträsket påverkas inte direkt om Norrleden blir av men det riskerar att bli förhöjda bullernivåer som en konsekvens av både byggarbetet och trafiken.

Hertsöträsket är ett populärt friluftsområde som ingår i naturreservatet Ormberget-Hertsölandet. Området runt Hertsöträsket påverkas inte direkt om Norrleden blir av men det riskerar att bli förhöjda bullernivåer som en konsekvens av både byggarbetet och trafiken.

Foto: Thomas Lövgren

Luleå2024-05-22 00:01

24/5. Artikeln har tillfogats en rättelse: Ombildningen av Ormberget-Hertsölandet har inte klubbats ännu. Förutsättningarna ska utredas först.

Luleå kommun vill ombilda naturreservatet Ormberget-Hertsölandet och i måndags tillsattes en utredning av förutsättningarna. I stort ska reservatet likadant ut som före en ombildning, men bland annat på grund av planerna för bebyggelse på Hertsöheden krävs att delar plockas bort från naturreservatet. Luleå kommun har dock förvärvat ny mark som då blir del av reservatet.

undefined
Kartan visar den tänkta ombildningen av naturreservatet Ormberget-Hertsölandet. De solida lila delarna är sådant som upphävts från reservatet, medan de blå partierna är mark som tillkommit. Kommunen beskriver de upphävda delarna som skog med lägre naturvärden, medan de nya delarna ska ha högre naturvärden.

I framtiden ska också den tidigare omskrivna Norrleden passera genom naturreservatet. Men vägen, som funnits i kommunens tankar sedan 1990-talet och ska knyta ihop Hertsön och E4 är fortfarande långt ifrån att bli verklighet. Trafikverket har inte tagit upp vägen i sin nationella plan och den finns inte heller budgeterad hos kommunen. Planerna för Hertsöfältet har dock aktualiserat vägen och 2021 sade kommunalrådet Carina Sammeli (S):

– Om de stora investeringar som är på gång i Hertsöfältet blir verklighet så kommer vi att behöva vägen. 

Tre år senare finns vägen fortfarande bara i kommunens planer. Däremot växer Hertsöfältet sakta men säkert.

undefined
Frida Berglund, tf chef för samhällsomställningskontoret på Luleå kommun.

Hos kommunen har en ansökan om medel skickats in till Tillväxtverket och Region Norrbotten där målet är att göra en jämförande studie mellan Norrleden och nuvarande trafiklösning, berättar Frida Berglund, tillförordnad chef på samhällsomställningskontoret.

– Vi ser ju många fördelar med en Norrleden. Vi ser att vi kan flytta ut störande trafik från de mest trafikkänsliga delarna, få effektiva transporter mellan Luleå hamn och E4 men också möjliggöra en förtätning av bostadsbebyggelsen, säger Berglund.

– Syftet med ansökan är att öka kunskapen om Norrleden jämfört med befintligt trafiksystem. Sen handlar det också om att undersöka möjliga genomföranden. Ambitionen är att den ska byggas så snart som möjligt, säger hon.

Det kan bli aktuellt att söka andra finansieringslösningar istället för att invänta Trafikverket.

– Vi har fört dialog med Trafikverket över en längre tid, men behöver se över vilka alternativ vi har som kommun för Norrleden är viktig för industrins gröna omställning och för samhällsutveckling i övrigt.

undefined
Joy Håkansson, Hertsöbo.

Joy Håkansson står med barnvagnen utanför mataffären på Hertsön. Hon är positiv till att slippa byggtrafiken om Norrleden blir verklighet så som Luleå kommun önskar.

– Men det är klart att det är tråkigt om naturreservatet blir bullrigare, säger hon.

Emma Strömbäck som vuxit upp på Hertsön säger att hon föredrar slingriga skogsvägar framför genomfartsleder, men hon undrar en sak:

– Kommer de öppna upp Lövskärsvägen? Jag brukade gå där mycket med hunden och saknar det. Samma sak är det med arbetet vid Hertsöleden, det går ju inte att gå där nu när gångtunneln är översvämmad, säger hon.

undefined
Kenneth Larsson, Hertsöbo.

Hertsöbon Kenneth Larsson förstår dilemmat med vägen: Antingen bygger man ingen väg och har byggtrafik längs hela Hertsöleden eller så offrar man en del av naturreservatet.

– Men hellre då att man bygger vägen och förstör naturen kanske. Oavsett är det ett svårt beslut, säger han och berättar att han har bekanta i Kiruna som vittnat om stadsomvandlingen som sker där.

– På så vis är ju det här ett litet ingrepp. Ska vi öka i folkmängd måste vi ju göra sådana här satsningar och då blir det ett nödvändigt ont att det försvinner grönområden.

undefined
Roine Karlsson, ordförande i Friluftsfrämjandet i Luleå.

Roine Karlsson är ordförande i Friluftsfrämjandet i Luleå. Föreningen har en hel del verksamhet i naturreservatet och han är tydlig med vilken förändring en väg som skär genom reservatet skulle innebära.

– Det jag är mest orolig för är att bullernivån ska höjas. Nu blir det tung trafik med tungt lastade bilar, det är en stor skillnad mot nuvarande Lövskärsvägen där det är småbilar som kör, säger Roine Karlsson.

Han hoppas att sätt att minska bullret finns med i kommunens planer.

– Jag hoppas att man lägger dit en bullermatta eller något liknande. Sen inser ju vi att det kommer att dras en väg, det går inte att stoppa. Vi kan inte ha tung trafik genom staden, säger Roine Karlsson och tillägger:

– Den gröna omställningen, vettu.

undefined
Just nu pågår arbete med att bygga en kraftledning som ska gå från Hällmyran till Hertsöfältet.

Han är en av många som passerar via Hertsöleden och har reflekterat över det pågående arbetet med att dra kraftledning mellan Hällmyran och fram till Hertsöfältet.

– Innan ser man ett litet smalt sträck på en karta och nu ser man stora maskiner. Då funderar man hur det kommer att se ut efteråt. Nu ser det fruktansvärt ut, men man hoppas att det ser bättre ut om några år.

undefined
Hertsöträsket.
undefined
Hertsöträsket.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!