Uppdraget: Isbjörnsvakt på Svalbard

Från Stora Sjöfallet  till Svalbard. Turistentreprenören Thomas Brandlöv har varit på ett annorlunda uppdrag – som isbjörnsvakt. "Det var en upplevelse för livet", säger han.

FOTOGRAFER. Med på resan var tolv fotografer som alla ville ha sin egen vinkel på motiven.

FOTOGRAFER. Med på resan var tolv fotografer som alla ville ha sin egen vinkel på motiven.

Foto: Privat

LULEÅ2016-09-21 07:00

I tio dagar åkte han med båten Origo, som drivs av ett företag från Göteborg, som anordnar turistresor. Den här resan handlade om landskapsfotografering och tolv fotografer var med.

– Vi åkte egentligen runt hela Svalbard, även norr om Svalbard så långt det gick att köra, säger Thomas Brandlöv, som till vardags driver Stora Sjöfallets turistanläggning.

Hans uppdrag var att svara för gruppens säkerhet och skydda dem från isbjörnar.

– Man får inte gå i land på Svalbard utan att ha en bössa. Det handlar om att kunna hantera vapen och situationer där björn finns i området, säger han.

Gruppen gjorde dagsturer i form av vandringar och turer med gummibåtar nära glaciärerna. Två gånger fick de möjlighet att se och fotografera isbjörnar, men de höll sig på avstånd.

– Vi höll ett säkerhetsavstånd och jobbade med teleobjektiv. Man får inte stressa upp djuren på något sätt men nog var vi ganska nära, man fick ögonkontakt, säger han.

Isbjörnar är lite mer närgångna än vanliga brunbjörnar.

– De har inga naturliga fiender i sitt klimat där uppe. Många isbjörnar har aldrig träffat människan. De kommer gärna fram och kan vara nyfikna. Men i slutänden handlar det om överlevnad för dem, de tvekar inte att riva. De är väldigt farliga, när man är ute och går har man det i bakhuvudet hela tiden. Visst är de gulliga och fina, men de är vilda djur i sitt naturliga element.

En upplevelse för livet, beskriver han det som. Och så hade de tur med vädret.

– Åtta av tio dagar var det fantastiskt väder. Vi fick se många unika saker. Jag kommer alltid att minnas när vi kom in i fjorden, på den 79:e breddgraden, och det luktade ungefär som surströmming. Vi såg något konstigt i vattnet, var det en sten? En fena? Det var en självdöd knölval som spolats upp på stranden, den höll på att ruttna. Och strax efter dök en isbjörn upp. Den gick på valen och åt. Det är sådant som inte hör till vanligheterna att få se.

Vilken var din mäktigaste upplevelse, personligen?

– Mötet med den orörda naturen. Visst finns det mycket orört i de svenska fjällen men jag har varit på ödsliga platser tidigare, och det som slår mig är hur liten man är och hur storslagen naturen faktiskt är, säger han.

Fakta/Svalbard

Ögrupp som ligger i Norra ishavet, mellan Norge och Nordpolen. Det kallas för isbjörnens rike. Det bor några tusen isbjörnar på öarna. Största orten är Longyearbyen med 2 000 invånare, totalt bor det 3 000 människor på Svalbard.

Två tredjedelar av Svalbard är skyddade områden med tre naturreservat, sex nationalparker och 15 fågelreservat.

Källa: Visitnorway

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!