Uppdrag: stoppa buset till havs

Kustbevakningen stoppar en motorbåt som kör några knop för fort genom Svartösundet. Samtliga midsommarfirare ombord är onyktra och båten måste bogseras i land.- Jag har bara druckit lite öl och vin, säger den kvinnliga föraren.

Kustbevakningen rycker ut. Här, i Svartösundet, togs en kvinna i 40-års ålder misstänkt för sjöfylleri på midsommarafton. Det var en av de få händelserna under midsommarhelgen, som annars passerade lugnt.

Kustbevakningen rycker ut. Här, i Svartösundet, togs en kvinna i 40-års ålder misstänkt för sjöfylleri på midsommarafton. Det var en av de få händelserna under midsommarhelgen, som annars passerade lugnt.

Foto: Jonas Lindsköld

LULEÅ2009-06-22 06:00
Den gula båten, en så kallad hardtopbåt, fångas i Kustbevakningens laser när den ska passera Svartö-sundet på väg in mot Luleå strax efter klockan 18 på midsommaraftonen.
Svartösundet och Tjuvholmssundet är de två "fartbanor" som finns
i Luleå skärgård, det vill säga sträckor med hastighetsbegränsning.
Hastighetskontroller
Genom Svartösundet, utanför Uddebo hamn, får man inte köra mer än nio knop. Där genomför Kustbevakningen hastighetskontroller under hela sommaren.
Den gula hardtopbåten kommer blåsande i drygt tolv knop. Kustbevakaren Kennet Hagman mäter hastigheten med laser från land. Han meddelar resultatet via radio till sina kollegor Robin Olofsson, Andreas Josbrandt och Henrik Elemalm som guppar omkring i sundet i Kustbevakningens silvriga racerbåt.
På tvären
De ställer sig på tvären mitt i sundet.
Andreas Josbrandt viftar med en röd stoppskylt.
- Kom in på våran styrbordssida, ropar Robin Olofsson till den gula båten.
I båten färdas fyra vuxna. De är på väg in till stan.
- Visst vet ni om att det är fartbegräsning här, säger Andreas Josbrandt.
- Lite får ni väl tåla på midsommarafton, svarar en av de manliga passagerarna.
Föraren, en 40-årig kvinna, uppträder berusat. Den manliga passageraren tar till orda igen.
- Hon skulle bara prova köra lite, säger han.
Misstänkt sjöfyllerist
Kvinnan får kliva över i Kustbevakningens båt.
- Du är misstänkt för sjöfylleri och kommer att få följa med oss, säger Robin Olofsson.
Ingen av de andra passagerarna är nyktra nog att köra båten vidare. Därför bogseras den in i hamnen.
Under hela 2008 skrev Kustbevakningen 130 rapporter om sjöfylleri i hela Sverige.
Personer som kör båt påverkad av alkohol kan dömas till sjöfylleri med böter eller fängelse i högst sex månader som påföljd. Om föraren har minst en promille alkohol i blodet kan personen dömas till böter och fängelse i högst två år för grovt sjöfylleri.
Stort område
De fyra kustbevakarna hade ett stort område att bevaka under midsommarhelgen. De har haft koll på skärgården från Haparanda till Skellefteå, vilket är drygt 30 landmil fågelvägen.
- Det är svårt att vara på rätt plats alltid, konstaterar Robin Olofsson som sammanfattar årets midsommar som väldigt lugnt ute till havs.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om