Uppdaterad: Pizzeria brann på Hertsön

Pizzerian Bambu My i Hertsö centrum började brinna tidigt på långfredagen.Polisen tror att branden var anlagd.– Jag misstänker några personer, säger Mozafar Espari som driver restaurangen.

Foto:

Luleå2011-04-22 10:18

Brandlarmet kom vid 9-tiden på fredag morgon.
– Jag har brandlarmet kopplat till mobilen och åkte hit så fort jag fick meddelandet. När jag kom såg jag rök komma ut från pizzerian. Jag gick in, öppnade dörren till kontoret och såg att det brann. Sen kom räddningstjänsten, berättar Bambu Mys restaurangföreståndare Mozafar Espari.
Kontorsutrymmet ligger längst inne i det vänstra hörnet av Bambu My.
– Lågor slog ut från kontoret när vi kom med det gick ganska fort att släcka. Jag vill inte spekulera i brandorsaken, säger jourhavande insatsledare Mats Carlsson, räddningstjänsten.
Tydliga spår
Spåren efter branden var tydliga när NSD besökte platsen. Ett parasoll på uteserveringen hade smält till oigenkännlighet på grund av den heta röken och på väggfasaderna fanns svarta fläckar.
Delar av den bakre väggen revs av brandpersonalen, utifall att det brann eller fanns glöd i isoleringen.
Även på marken runt restaurangens hörn, en bra bit från kontoret, hade det brunnit.
– Jag tycker att det verkar konstigt. Hur kan det ha börjat brinna där också? säger Mozafar Espari och pekar på det förkolnade fläckarna på marken.
Anlagd brand?
I skrivande stund finns ingen förklaring till hur branden har uppstått.
Polisen har spärrat av området och en teknisk undersökning ska genomföras.
– Vi misstänker att branden kan vara anlagd. Nu ska vittnen förhöras, säger Ulf Suup, länsvakthavande befäl hos polisen.
Mozafar Espari, som har bedrivit restaurangverksamhet i lokalen sedan nio månader tillbaka, har sina misstankar gällande branden.
– Vi var inga problem med element eller annan el i restaurangen. Jag tror att någon har försökt att sätta igång branden. Den måste ha börjat ute. Kanske har de använt bensin?
Flera inbrott
Sedan han tog över restaurangverksamheten har Bambu My fått alkoholtillstånd och även en spelmaskin.
Men restaurangen har också drabbats av problem.
– Jag har haft två inbrott, senast i januari. De tog inte så mycket, mest kortapparater och tomma kassor – ungefär som om de bara ville sabotera. Nu har jag monterat larm och kameror i restaurangen.
– Mina affärer går bättre och bättre, kunderna är nöjda och jag kämpar med att försörja min familj. Det är så tråkigt när sånt här händer. Jag misstänker en del personer men jag vill inte säga vilka just nu, säger Mozafar Espari.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om