Uppåt för LKAB: "Stark efterfrågan"

Det pekar uppåt för LKAB. Gruvjätten redovisar en vinst före skatt på 632 miljoner kronor för tredje kvartalet. Men det är fortsatt krismedvetande som gäller i bolaget.

Foto:

Luleå2016-10-27 19:47

Vinsten kan jämföras med förlusten på 7 264 miljoner under motsvarande kvartal förra året, då resultatet visserligen drogs ner av en stor nedskrivning av anläggningstillgångar.

LKAB noterar stabil produktion, ökade leveransvolymer och positivt kassaflöde under tredje kvartalet. Prisökningen på järnmalm bidrar också till resultatet. LKAB har dock inte kunnat ta del av uppgången fullt ut, då vissa kontrakt säkrats på lägre nivåer, på grund av den osäkra marknaden.

Är krisen över för LKAB?

– Nej, absolut inte. Men det är oerhört glädjande att vi har tagit oss upp prismässigt. Det är också fantastiskt bra att vi har lyckats engagera personalen och nått stor framgång med produktionsstabiliteten och att vi har fått upp våra volymer, säger Jan Moström, LKAB:s vd och koncernchef till NSD.

Produktionen av stål förväntas inte öka i världen och några dramatiska prisökningar på järnmalm är därför inte att vänta. Historiskt sett är malmpriset fortfarande lågt och LKAB räknar med nivåer mellan 50 och 60 dollar per ton under överskådlig tid.

Marknaden för LKAB:s förädlade järnmalmsprodukter är god. Under kvartalet levererades 7,2 miljoner ton, jämfört med 6,2 miljoner ton motsvarande tid förra året.

– Vi har en stabil efterfrågan. Det finns två nivåer i helvetet, den ena är ett lågt järnmalmspris och den andra är låga priser och samtidigt en låg efterfrågan, säger Moström.

Inriktningen är att maximera pelletsproduktionen, men några stora investeringar för att öka produktionen är dock inte aktuella.

– Det handlar snarare om att köra smartare. Vi ska utnyttja de anläggningar vi har på ett klokt och omdömesfullt sätt. Vi måste också jobba med organisationseffektivitet; hur vi kangöra lite extra för att få ut mer, säger Jan Moström.

Jakten på kostnader forsätter för LKAB.

– Vi har haft tuffa åtgärdsprogram 2015 och 2016. I fjol genomförde vi en kostnadsreduktion med 800 miljoner kronor, och vi fortsätter att hålla samma tempo, säger Moström.

Bolaget har tidigare aviserat att 200 tjänster ska bort i koncernen inom ramen för effektivseringsprogrammet. Personalminskningen genomförs genom intern rekrytering vid vakanser och naturliga avgångar. I juni varslades även 95 personer.

– Vi genomförde en organisationsförhandling under försommaren där vi varslade. Nu är vi inne i arbetet med att matcha vår personal mot den nya organisationen, säger Jan Moström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om