När coronapandemin slog till i mitten av mars och i det närmaste orsakade ett totalstopp för konferenser så var det en bransch som redan var i nedåtgående.
– Konferensbranschen har inte varit som den övriga besöksnäringen som i många stycken har vuxit ganska mycket varje år, utan konferensmarknaden har sedan år 2000 minskat lite. Så den trenden fanns redan innan, säger Thomas Jakobsson, chefsekonom på branschorganisationen Visita.
Det gäller då bara de konferenser som erbjuder övernattning.
Konferensmarknaden är en mycket konjunkturkänslig bransch. Sedan mitten av mars har konferensomsättningen på de 90-tal anläggningar i Sverige som Benchmarking Alliance följer gått ner med 87 procent.
– Det var i princip helt dött. Det var 95 till 97 procent ner i april–maj. Sedan har vi sett att det går uppåt, men det går väldigt sakta. Nu ligger vi på 84 procent ner den senaste veckan jämfört med förra året, säger Thomas Jakobsson.
I Norrbotten visar siffror från Tillväxtverket/SCB att antalet hotellnätter belagda av konferensgäster sjönk med 93 procent under kvartal två jämfört med motsvarande kvartal 2019. Detta motsvaras i absoluta tal av 11 086 konferensövernattningar på hotell i Norrbottens län under kvartal 2, 2019, vilket ska jämföras med 751 under kvartal 2 i år.
Hur konferensmarknaden kommer att utvecklas i framtiden beror på flera faktorer. Thomas Jakobsson lyfter fram två faktorer. Den första är när gränsen för allmänna sammankomster som nu är satt till 50 personer kommer att höjas. Detta trots att den gränsen inte gäller för konferenser och kongresser då de inte räknas som allmän sammankonst eller offentlig tillställning.
– Den gränsen har haft en väldigt tydlig normativ verkan på hela konferensmarknaden. Den kvävde marknaden. Två dagar efter gränsen kom så var konferensbokningarna borta, säger Thomas Jakobsson.
Den andra faktorn är den lågkonjunktur som Thomas Jakobsson tror kommer efter den mest akuta coronakrisen.
– Vi har en lägre ekonomisk aktivitet i Sverige, delvis till följd av krisen, men det stora problemet är att det är en lägre ekonomisk aktivitet internationellt sett med minskad export som därmed påverkar sysselsättningen och investeringarna. Nu har vi haft det akuta skedet när de ställt in bokningarna av hälsoskäl, men sedan kommer den ekonomiska smällen och då blir det väldigt tufft för konferensbranschen, säger Thomas Jakobsson.