– Jag vill börja plugga och sedan arbeta. Nu har det gått ett år utan att jag har kunnat göra någonting. Det passar inte mig som person att gå sysslolös, berättar Ali Alganabi, 23 år, asylsökande, boende på flyktingförläggningen i Haparanda.
Han flydde först inom landet för att undvika att bli värvad till stridande grupper och kunde därför aldrig avsluta sina gymnasiestudenter. Till sist bestämde han sig för att fly vidare till Sverige och kom hit för ett år sedan.
Ali Alganabi är en av dem som nappat på erbjudandet om besöksdagen på Luleå tekniska universitet som riktar sig till nyanlända i länet.
– Syftet är att de ska få lära känna universitetet och vad vi har att erbjuda. Om de får uppehållstillstånd så kanske det blir en bidragande orsak till att de vill stanna kvar i Norrbotten. Nyanlända är en viktig målgrupp för oss – vill ju ha tillväxt och kompetens i länet, säger Susanne Ljunghager, projektledare.
Ett 50-tal intresserade har bussats från asylboenden i Haparanda, Töre, Råneå, Kalix, Piteå och Boden. Här har de chansen att möta forskare, lärare och studenter från olika utbildnings- och forskningsområden. På schemat står föreläsningar om hur den svenska antagningsprocessen till högskolestudier fungerar och om hur det är att studera i Sverige.
Tavos Tajik och Shafigh Nasari från Afghanistan vill gärna veta mer om universitetet. I dag bor de i Töre och väntar på uppehållstillstånd.
Det gör också Mohammedieesa Mohammedi från Iran och hans fru Sogra Rasoli. Han vill avsluta sina civilingenjörsstudier, hon vill utbilda sig till lärare.
Mahmoudd Makkieh, 32 år, är kemist från Syrien. Han sökte asyl för åtta månader sedan och bor i dag i Råneå tillsammans med fru och barn. Nu vill han ta reda på hur han ska kunna komplettera sina studier för att få fortsätta verka inom sitt yrke i Sverige.
En av de studenter som anlitats för att hjälpa till att tolka är civilingenjörsstudenten Haider Almudhari. Han kan lätt sätta sig in i de nyanländas situation, eftersom det bara var nio år sedan han själv kom till Sverige från Irak.
– Det jag märkt är att de har ett önskemål om att börja studera redan när de har sökt uppehållstillstånd, i stället för att behöva vänta ett eller två år. Då hade de också fått börja träna svenska. I dag träffar de inga svenskar utan bara varandra, säger han innan han tar sig an nästa tolkuppdrag.