LTU samarbetar i Iran – trots dödsdom

Så sent som i maj i år skrev LTU på ett nytt avtal om samarbete och utbyte i Iran. Samtidigt sitter den svensk-iranske forskaren Ahmadreza Djalali fängslad och dömdes till döden i Iran 2017.

Birgitta Bergvall Kåreborn, rektor vid LTU, säger att universitetet gör skillnad på samarbeten med forskare och regimen i Iran.

Birgitta Bergvall Kåreborn, rektor vid LTU, säger att universitetet gör skillnad på samarbeten med forskare och regimen i Iran.

Foto: Pär Bäckström / Frilans

Luleå2020-12-18 10:00

Enligt en kartläggning som SVT Nyheter gjort har 13 svenska lärosäten haft pågående samarbeten eller avtal om utbyten med iranska motparter sedan den kritiserade dödsdomen mot Djalali, som uppger att han torterats i fängelset.

Bland de lärosäten som har avtal med forskare i Iran finns Luleå tekniska universitet, LTU.

– Det är en stor skillnad mellan att vi har utbyte med andra forskare och att vi har något samröre med den iranska regimen. De samarbeten vi främst har är med doktorander och är ett sätt att hjälpa oss stärka dem och deras akademiska frihet, säger Birgitta Bergvall Kåreborn, rektor.

– Jag skulle nog tycka det var sämre om vi lämnade dem i sticket så de får klara sig själv.

Vad är lämpligheten i samarbetena i och med att Djalali har en fastställd dödsdom?

– Jag tänker att ju tuffare akademiker har det med att bedriva sin forskning, desto mer stöd och hjälp behöver de för att kunna göra den forskning de behöver. Att vi hjälper en forskare och om de vill kritisera sin regim ser jag det som något positivt, men det betyder inte att vi stödjer regimen utan forskningen.

Kan du förstå kritiken då det rör sig om Iran?

– Då måste jag förstå vad man är kritisk mot innan jag kan tänka mig att jag gör det. Om någon utsätts för väldigt grova påhopp och vi hjälper dem har jag väldigt svårt att se vad som är negativt. Vi hjälper dem att kunna hävda sin rätt, hur blir det negativt?

Om dödsstraffet verkställs, vad händer då?

– Då måste vi mer än någonsin visa att vi kritiskt och starkt tar avstånd mot det agerandet. Det har vi redan gjort med andra lärosäten i Sverige.

21 rektorer på högskolor och universitet, däribland Bergvall Kåreborn, har i en debattartikel uppmanat den svenska regeringen att agera kraftfullt för att få Ahmadreza Djalali frigiven

– Vi kräver att dödsdomen tas bort. Som lärosäte måste vi göra det som finns tills vårt förfogade, säger Bergvall Kåreborn.

LTU sade 2019 upp det kritiserade avtalet med kinesiska Konfuciusinstitutet. LTU och Luleå kommun var den sista svenska partner som brutit med Konfuciusinstitutet. 

– Vi har haft flera debatter i fullmäktige om att samarbetet med diktaturen i Kina inte är förenligt med den värdegrund som Luleå vilar på, sade Thomas Söderström, Liberalernas gruppledare i Luleå, då.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!