Rocksigma hoppas på ett internationellt genombrott med sin teknik, som kartlägger jordskalv och höjer säkerheten i underjordsgruvor.
– Vi har kontakt med 10-12 gruvor i västra Australien och siktar på att etablera oss där under 2024. Sedan sneglar vi även bland annat mot Kanada, säger Emil Svanberg, vd.
Rocksigma är grundat 2020 av Wille Törnman och Jesper Martinsson, som båda har sin bakgrund hos LKAB. I dag har företaget tre anställda på heltid och fem på deltid.
Tekniklösningen finns i nischen mikroseismisk övervakning, där man med nätverk av sensorer utplacerade i gruvan kan uppfatta vibrationer och rörelser.
– Vi samlar all data från seismisk aktivitet och gör en avancerad beräkning av lokalisering och storlek. Med vår teknik får vi mycket mer pålitliga dataunderlag än man lyckats med hittills, säger Emil Svanberg.
– Det är direkt en säkerhetsfråga kopplat till vilka åtgärder som ska vidtas. Men det är också en produktionsfråga. Vi kan inte förutsäga enskilda skalv, men med våra prognoser kan vi se aktivitetsnivån och göra analyser som skapar kunskap om hur gruvbrytningen påverkar den omkringliggande bergmassan.
Tekniken testas och utvärderas i dag i LKAB:s gruvor. Bolaget har även ett avtal med LKAB.
33-listan tas fram av en jury på tidningen Ny teknik. 33 unga företag väljs ut bland över 200 nominerade. Kriterierna är exempelvis teknikhöjd, potential för uppskalning och affärsmässighet, samt hur tester och demoprojekt utfallit.
– Listplaceringen är förstås en fjäder i hatten. Rent praktiskt betyder det att man kommer upp på investerarnas sökbild. Det är också en stämpel på att vi håller på med något spännande och intressant, vilket gör det lättare att anställa ingenjörer, säger Emil Svanberg.
Det andra Luleåföretaget på 33-listan är Flasheye, som tagit fram en unik laserscanningsteknik och utvecklat ett system för industriövervakning som ska ut på den internationella marknaden nästa år.
– Kul att företag från Luleå uppmärksammas. Det är ett bra erkännande, säger Ida Rehnström, operativ chef vid Flasheye.
Både Rocksigma och Flasheye har i första delen av sin resa stöttats av Arctic Business Incubator (ABI).
– Superkul för företagen och att norra Sverige är så bra representerade på listan. Det är också ett bevis på att vi på ABI gör något rätt. Vi finns till för att hjälpa alla med affärsidéer att få dem förverkligande, säger Emma Hansson, inkubatorchef vid ABI.