Valbarometer: Jätteras för S i Luleå – under 30 procent

Socialdemokraterna i Luleå fortsätter att rasa i väljarstöd. Det visar den valbarometer som NSD och NK låtit genomföra. Största vinnaren är Vänsterpartiet.

Nina Berggårds Vänsterpartiet är vinnaren och Fredrik Hanssons Socialdemokraterna är förloraren, enligt den valbarometer som vi gjort.

Nina Berggårds Vänsterpartiet är vinnaren och Fredrik Hanssons Socialdemokraterna är förloraren, enligt den valbarometer som vi gjort.

Foto: Elisabeth Hedman

Luleå2020-11-11 06:00

Om det vore val till kommunfullmäktige i dag hade Socialdemokraterna fått 28,4 procent av rösterna, ett tapp på drygt nio procentenheter jämfört med 2018 då S noterade 37,5 procent.

2018 års resultat var i sin tur ett ras med 11,2 procentenheter jämfört med valet 2014, då S fick 48,7 procent av rösterna.

– Det är en rejäl uppförsbacke. Visserligen är det vanligt att det styrande partiet har lägre siffror mellan valen och sedan hämtar igen en del, i alla fall på riksnivå. Men det här tappet är mycket allvarligt för S. Tillsammans med det budskap som väljarna gav i folkomröstningen om skolan så säger det mycket om läget, säger Charlotta Söderberg, universitetslektor i statsvetenskap vid Luleå tekniska universitet.

Underlaget kommer från 1 000 Luleåbor, inhämtat i samband med den undersökning som gjordes inför folkomröstningen, och som bland annat slog fel när det gäller att förutspå valdeltagandet.

– Lägre valdeltagande i kommunala folkomröstningar ger större osäkerhet. Då valdeltagandet är högre i kommunvalet är tillförlitligheten högre gällande denna valbarometer, säger Söderberg.

undefined
En ny, trygg och lyssnande ledning. Det tror statsvetaren Charlotta Söderberg blir viktigt om Socialdemokraterna ska vinna tillbaka väljarnas stöd.

Drygt 39 procent har inte bestämt sig, enligt undersökningen.

– Det är högt, men inte onormalt högt. Vi bestämmer oss allt senare nu för tiden. Det är också en mycket intressant faktor. Vart går de osäkra väljarna?

Vad beror då S tapp på? Kommunalrådsavhopp och strider, Lekfalkaffären, skolfrågan, utförsäljningen av lägenheter och samarbetet med Austin är stora frågor som det stormat om och som kan ha skadat S.

– Det ligger nära till hands att olika mediestormar och interna stridigheter påverkat väljarnas förtroende, säger Söderberg.

Kan S rädda upp detta till valet?

– Absolut. Det är gott om tid. Men om förtroendet ska återskapas kommer det krävas enormt mycket av de nya kommunalråden. De signaler som bland annat skickats har handlat om att S inte haft tentaklerna ute hos folket. En trygg, lyssnande ledning är ett måste. Jätteviktiga vägval måste också hanteras klokt, exempelvis skolan. Annars är det stor risk att utvecklingen fortsätter i den här riktningen.

undefined
Motståndet mot Socialdemokraternas skolpolitik är en av nyckelfaktorerna till raset, tror statsvetaren Charlotta Söderberg.

Undersökningen visar att Vänsterpartiet är den stora vinnaren. V ökar från 10,3 till 16,2 procent. Andra rörelser är mindre, men SD (+1,9), M (+1,6), C (+1,3) och KD (+1,3) ökar också.

– Vänsterpartiet tillhör de partier som tagit stark ställning i skolfrågan. Man kan misstänka att det spelat stor roll här, säger Söderberg.

C och KD ökar något och L minskar marginellt. Det är också partier som tagit ställning i skolfrågan. Varför spiller det inte över på dem på samma sätt?

– Hjärtat i Norrbotten är fortfarande ganska rött. Därför går proteströster från S ofta till V i första hand.

Förutom S har även Sjukvårdspartiet tappat röster. Även Landsbygdspartiet har tappat och mister sitt enda mandat.

– Sjukvårdspartiet kan ha fått en effekt i förra valet av det missnöje som riktades mot S i regionvalet, säger Charlotta Söderberg.

undefined
Det parlamentariska läget kan bli komplicerat, om resultatet i kommunvalet hamnar i närheten av det vår valbarometer visar.

Det är långt till valet 2022, men om vår opinionsundersökning blir verklighet ger det ett minst sagt knepigt parlamentariskt läge. S och M får ingen majoritet (28 av 61 mandat), inte heller S, V och MP (30 av 61 mandat). 

Inte heller kan Samverkan Luleå (C, KD, L och SJVP, totalt 13 mandat) till synes skapa någon majoritet på ett enkelt sätt.

– Ett högst oklart läge, säger Charlotta Söderberg.

Vi ska återkomma till det i en annan artikel.

Så gjordes undersökningen

Opinionsundersökningen genomfördes över telefon under perioden 23 oktober till 4 november 2020. Urvalet består av 1 000 personer, 18 år och äldre, från Luleå kommun. Urvalet har viktats för kön och ålder för att återspegla befolkning så bra som möjligt.

Felmarginalen varierar mellan 1,9 procentenheter och 3,1 procentenheter.

Undersökningen är gjord av företaget Sentio.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!