Unik gränslös vård pilotfall i EU-projekt
Den gränsöverskridande sjukvård som bedrivs i Tornedalen har visat sig vara unik för hela Europa. Därför vill EU studera regionen när de nu ska utveckla medlemstaternas sjukvård över landsgränserna.
Anna-Karin Brodin, verksamhetschef för primärvården i östra Norrbotten.FOTO: Kurt Engström
Foto: Kurt Engström
Projketet heter Epsos (smart open services for european patients) och omfattar 27 projektdeltagare från tolv medlemsstater.
Budgeten är på 22 miljoner euro.
Målet
Målet är att utveckla gränsöverskridande vård inom EU. Patientinformation ska gå att skickas fort och enkelt elektroniskt mellan vårdgivare i olika länder. Till exempel om du som svensk drabbas av en stroke under semestern på Mallorca ska du kunna gå in på närmaste vårdcentral och få en säker vård. Doktorerna på Mallorca ska få tillgång till din patientjournal från Sverige för att kunna ge rätt mediciner.
"Oerhört värdefullt"
Att Tornedalen får vara med på ett hörn i ett EU-projekt av sådana gigantiska mått ser landstingsrådet Agneta Granström (MP) som ett kvitto på att Norrbotten har lyckats.
- Att vi kan möjliggöra en god vård för invånarna i Tornedalen genom samarbete är oerhört värdefullt. Inte minst med tanke på att vi har brist på läkare och annan vårdpersonal, säger hon.
- Det känns jättespännande och nödvändigt för oss vara med i det här projektet för att vi ska kunna möta upp den expansionen som pågår i Tornedalen och komma vidare i utvecklingen, säger Anna-Karin Brodin, verksamhetschef för primärvården i östra Norrbotten.
Konkreta exempel på gränslös vård är till exempel att vårdcentralerna i Övertorneå och finska orterna Ylitorneå och Pello delar på jourverksamheten.
Gränsgångare
De turas om att ha jouröppet och patienterna på svenska sidan kan få åka över gränsen.
- På det sättet kan vi upprätthålla verksamheten på de små orterna med äldre befolkning. Vi får ett tillräckligt stort underlag för att ha en jourlinje, säger Anna-Karin Brodin.
- Vi hjälper även varandra att täcka upp akuta ambulansfall, säger hon.
Kan en person som bor i Haparanda uppsöka vård på en vårdcentral i
Torneå?
- Jo, det finns de som får det. Vi kallar de för gränsgångare. Det är sådana som jobbar på ena sidan gränsen men bor på andra sidan. Men vi behöver förbättra den möjligheten också, säger Anna-Karin Brodin.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!