"En viktig fråga för alla generationer"

Att belysa en för många okänd del av Tornedalens historia är viktigt även för de unga, anser Hanna Aili, ordförande i Met Nuoret. "Jag hoppas att unga tar chansen att gå på sannings- och försoningskommissionens möten."

Det var i februari 2020 som Kerstin Salomonsson, ordförande i STR-T och Hanna Aili från Met Nouret uppvaktade kulturminister Amanda Lind.

Det var i februari 2020 som Kerstin Salomonsson, ordförande i STR-T och Hanna Aili från Met Nouret uppvaktade kulturminister Amanda Lind.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Luleå2021-03-17 05:00

Numera bor Met Nuorets ordförande i Skåne, där hon studerar social antropologi vid Malmö universitet. Hanna Aili betraktar sig som en tornedaling i diasporan (förskingringen). Hon är uppvuxen i Arboga, men har tillbringat många sommarlov på pappas familjegård i Ekfors utanför Övertorneå.

Det var efter påtryckningar från Svenska tornedalingars riksförbund Tornionlaksolaiset (STR-T) och ungdomsförbundet Met Nuoret som regeringen i februari 2020 beslutade att tillsätta en sannings- och försoningskommission som ska utreda kränkningar mot tornedalingar, kväner och lantalaiset. 

Hanna Aili hävdar med eftertryck att det handlar om en viktig fråga även för alla unga med arv från Torneälvens svall. 

– Det kan ge oss en viktig pusselbit som hjälper oss att förstå vår region och hur kulturen har formats. Det är en mörk del av vår historia som kommissionen gräver i. Det finns många andra aspekter som är mer positivt laddade, men jag tror att det är viktigt att vi tar upp även de här svåra ämnen innan det är för sent. Det här sker tack och lov i elfte timmen. Snart har de personer som kan berätta försvunnit ur vår tid. 

Hon vill att unga deltar i det framtida mötet i Luleå.

– Det är viktigt att även de unga får en möjlighet att dela med sig av sina erfarenheter av att inte ha sitt språk och inte känna till vår historia. Det här är en fråga som är viktig för alla generationer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!