Ungdomsarbetslösheten stiger brant

Jobbsituationen för länets ungdomar har dramatiskt försämrats. På ett år har ungdomsarbetslösheten ökat med 42 procent. En av Luleås närmare 450 unga arbetslösa är 19-åriga Camilla Nyström.

Foto:

LULEÅ2008-12-11 06:00
- Självklart är det jobbigt. Man vill ju jobba.
I våras gick Camilla Nyström ut medieprogrammet på NTI-gymnasiet. Fick ett tillfälligt sommarjobb men har sedan slutet av augusti varit arbetslös.
- Jag trodde inte det skulle bli så svårt att få ett jobb. Jag har bland annat sökt en halvtid på en hamburgerrestaurang här i Luleå, men det var det 200 till som gjorde.
Och jobbsökandet kan blir dråpligt:
- Vid ett tillfälle fanns jobb som delgivare i Pajala och försäljare av sexleksakar i Luleå. Det är kanske inte det man tänker sig.
Studier väntar
Camilla Nyström har en bestämd känsla av ett många företag drar sig för att anställa unga människor.
- Kanske har de fått för sig att vi unga inte vill arbeta, men så är det absolut inte. Vill man så kan man.
Hon har nu bestämt sig för att vidareutbilda sig med start till hösten. Först på folkhögskolan i Sunderbyn, därefter på universitetet. Under tiden blir det att hanka sig fram med förhoppning om att få ett jobb.
- Nu lever jag på 129 kronor om dagen. Det är inte mycket att klara sig på. Det är tur att jag kan bo hemma hos mamma.
1 500 utan arbete
Vid det senaste månadsskiftet var 1 526 norrbottniska ungdomar i åldern 18-24 år öppet arbetslösa, vilket är 450 fler än vid samma tid i fjol.
Men det är inte bara ungdomsarbetslösheten som ökat i Norrbotten. På ett år har den totala arbetslösheten ökat med nästan 15 procent. Vid månadsskiftet november/december var 5 920 norrbottningar öppet arbetslösa, en ökning med 720 jämfört med för ett år sedan.
Men trots de dystra siffrorna så vill inte Göran Nilsson, talesperson för Arbetsförmedlingen i Norrbotten, kasta yxan i sjön.
- Arbetsmarknaden i Norrbotten är inte på något sätt död. Under förra månaden fick 1 400 personer ett arbete.
Arbetslösheten har ökat i nio av länets kommuner jämfört med för ett år sedan. Största uppgången noteras för Kiruna och Pajala, medan Jokkmokk har den lägsta arbetslösheten, 2,8 procent.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om