Under tre veckor har tolv gymnasieungdomar med att ta fram förslag, kartor och skisser för ett framtida Södra hamn. Ungdomarna har varit anställda som feriearbetare av Luleå kommun, medan Luleå tekniska universitet har bidragit med två handledare, studenter från civilingenjörsprogrammet i arkitektur.
På fredagen presenterade de sina planer och skisser i en aula på LTU. I publiken satt representanter från både Trafikverket och stadsbyggnadsnämnden.
Det första eleverna tog upp var trafiksituationen i Södra hamn.
– Blå tunneln borde tas bort och bytas ut. Det är väldigt lite grönområden och mycket biltrafik runt Södra hamn idag, säger Rasmus Häggkvist.
Han vill bland annat att det ska byggas en park med Norrbottens landskapsblommor, en lekpark, ett kafé och en restaurang.
Eleverna i projektet tycker att de båda bensinmackarna invid Stationsgatan behöver tas bort.
– Vi behöver inte ha två bensinmackar mitt i stan, säger Hugo Eriksson som tycker att man i stället borde satsa på laddstationer och nya hus på platsen där mackarna ligger idag.
Eleverna vill också att man ska sänka ner Varvsleden sju meter i marken, bygga över den och så gräs ovanpå.
– Det skulle minska trafikbullret och öka tillgängligheten till Södra hamn, säger Anton Wiik.
Och om inte vägen kan byggas ner behöver åtminstone den nuvarande gångtunneln ovanför Varvsleden bytas ut till en öppen gångbro menar eleverna.
En fotbollsplan, som kan spolas på vintern, där Byggmax ligger nu, var ett annat förslag de tog upp, liksom ett kallbadhus med bastu, ett spa, ett hotell, en pir, en badstrand och ett nytt shoppingcentrum.
Anja Johansson, ordförande i stadsbyggnadsnämnden, är imponerad av ungdomarnas presentation men påpekar samtidigt att flera av deras idéer var känsliga politiska frågor.
– Det är mycket som man kan jobba vidare med. Men det här är stora, dyra och långsiktiga projekt, konstaterar hon.
Deltagaren Josefine Bergström hoppas att deras planer så småningom kommer att förverkligas.
– Ja, det måste de för det ser hemskt ut idag, säger Anton Wiik med eftertryck.
Handledarna är nöjda med elevernas engagemang och förmåga att snabbt arbeta fram så omfattande planer.
– De är ju extra intressanta med tanke på att det är Luleås ungdomar som har kommit med idéerna om vad som behövs för att de ska kunna bo och trivas här i stan i framtiden, säger Saskia Kuhlins.