Temakvällar ska öppna upp samtalet bland unga

Tisdagar bjuds ungdomar in till Navet för samtal om sex, känslor och relationer. "Det är viktigt med en samtalsplattform utanför nätet", säger Kigge Fasth, verksamhetssamordnare och projektledare på Tjejjouren i Luleå.

Kigge Fasth, verksamhetssamordnare och projektledare på Tjejjouren i Luleå, tycker det är viktigt att det finns en samtalsplattform för unga utanför nätet. "Det blir ett tryggt utrymme för ungdomar", säger hon.

Kigge Fasth, verksamhetssamordnare och projektledare på Tjejjouren i Luleå, tycker det är viktigt att det finns en samtalsplattform för unga utanför nätet. "Det blir ett tryggt utrymme för ungdomar", säger hon.

Foto: Lotten Vallgårda

Luleå2021-09-07 15:50

När Robin Lindquist, verksamhetsledare på Navet, fick frågan om att tillsammans med Tjejjouren i Luleå, Ungdomsmottagningen, EQ-mottagningen och FREDA-mottagningen, anordna temakvällar, under samlingsnamnet Forum Relationer, för ungdomar kunde han inte tacka nej. Han berättar att han dagligen får frågor från unga han möter som kan vara svåra att besvara utan rätt kompetens. 

– De kan handla om relationer, att förstå sin partner, kärlek eller avslutade relationer. Om våld, övergrepp, missbruk eller otrygg hemmamiljö. Tunga ämnen där vi bara kan ge råd utifrån vår lekmannakompetens. Att få in utbildad kompetens som kan bygga de relationer som krävs gör att ungdomarna vågar öppna upp sig och kanske besöker en mottagning om det behövs, säger Lundquist. 

Temakvällarna har sin start tisdag i veckan. På premiärdagen kommer personal från samtliga verksamheter att vara på plats. Bland annat ska de tillsammans med ungdomarna dekorera en frågelåda dit de kan lämna in önskemål på ämnen att ta upp framöver. 

För Robin Lindquist är det en självklarhet att allt sker på ungdomarnas villkor.

– De styr upplägget då det är deras frågor, funderingar och problem som är i fokus, säger han.

Kigge Fast, verksamhetssamordnare och projektledare på Tjejejouren i Luleå, tycker det är viktigt att det finns samtalsplattform som sker utanför nätet. 

– Det blir ett tryggt utrymme för ungdomar där man ska kunna prata och diskutera känslor och där vi från vuxenvärlden finns till som stöd. Efter en pandemi är det högst aktuellt att ha fysiska möten på det här sättet. 

Hon ser ett stort behov av att diskutera psykisk ohälsa, sex och relationer mer öppet.

– Många unga vill prata om vad en bra relation är. Det är inte alla som får det hemifrån eller kan prata om det med sina vänner. Då söker man sig automatiskt till nätet för att få svar, säger hon. 

På temakvällarna kommer de också att diskutera samhällsaktuella ämnen, som till exempel mäns våld mot kvinnor. 

På grund av pandemin gäller än så länge ett maxtal på 40 personer i lokalen. Temakvällarna börjar klockan 16 och pågår i cirka två timmar. På premiärdagen kommer alla verksamheter att vara på plats. Framöver kommer det vara en verksamhet som är där per träff. Temakvällarna riktar sig till ungdomar i åldrarna 16-20 år. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!