Unga visade sinne för konst i det gröna

Håll ögonen på 15-årige Erik Thörnqvist, Luleå.Hans tavlor gick åt som smör i solskenet under Konst i det gröna i helgen.- Jag har redan sålt sju stycken. "All eyes on you" är min egen favorit, sa Erik och visade upp en av sina tuschteckningar.

Johan Gustafsson, tolv och ett halvt år, ställde ut sina detaljrika figurer, gjorda av Fimolera.

Johan Gustafsson, tolv och ett halvt år, ställde ut sina detaljrika figurer, gjorda av Fimolera.

Foto: Jonas Lindsköld

Luleå2009-08-03 06:00
Akvareller, skulpturer, oljemålningar, keramik och smycken. Allt fanns till beskådan när Konst i det gröna arrangerades för 31:a året i rad i helgen. Uppemot 3 000 nyfikna besökte Kronanområdet för att bekanta sig närmare med konstnärerna som ställde ut sina alster i strålande solsken.
- Vi har kring 80 medverkande, ungefär som tidigare. Många kommer tillbaka varje år. Det här är en folkfest, man bryr sig inte så mycket om hur mycket tavlor som säljs, säger Peter G Georgson, ordförande i Luleå konstförening
Unga talanger
Konstutövare i alla åldrar välkomnas, från amatörer till mer väletablerade namn.
- Vi nekar aldrig någon att vara med. Du kan ha börjat måla i går, det gör inget. I år har vi flera talangfulla barn som medverkar, säger Peter G Georgson.
Ett av dem är Erik Thörnqvist, 15 år, som imponerade på många med sina målningar och porträtt, däribland ett på surrealisten Salvador Dalí.
- Det är tredje året jag är med. Det är roligt när folk kommer och ger beröm, det gör att man vill komma tillbaka, säger Erik Thörnqvist.
Han blandar akvarellmåleri med blyertsteckningar och just nu föredrar Erik att skapa med tusch. "All eyes on you", hans personliga favorit, föreställer en myriad av ögon i ett suggestivt, psykedeliskt mönster.
- Jag började med ett öga, sen fortsatte det bara. Den tog lång tid att måla, vet inte riktigt hur många ögon det blev, säger Erik Thörnqvist.
Michael Jackson i lera
Ännu yngre talang på årets KIDG var Johan Gustafsson, tolv och ett halvt år. Han visade upp sina fantastieggande små figurer, gjorda av Fimolera. En av dem föreställde Michael Jackson, en annan havsmonstret Kraken, med inspiration från norska mytologin.
- Jag började med häftmassa i tvåan, sen har det fortsatt. Jag gillar lerans många färger men i framtiden vill jag nog bli serietecknare, säger Johan Gustafsson.
Skådespelaren och regissören Jarl Lindblad har varit med många gånger förut.
- Kring 13 gånger totalt. Det är viktigt att folk för pröva ställa ut, möta en publik och få mer självförtroende. Just nu föredrar jag abstrakta bilder, då kan man pröva mer udda färgkombinationer, säger Jarl Lindblad.
Jan Sundéns politiska konst
Många var också nyfikna på Nordnytts pensionerade nyhetsankare Jan Sundén och hans målningar.
- Jag valde bort de som är enkelt säljbara - inga landskap och sånt. I stället ville jag visa tavlor med politisk innebörd, säger Jan Sundén.
Genom sin konst ger han tankeväckande kommentarer kring den rådande finanskrisen, miljöhotet och Tredje världen. På exempelvis "The Mammon Palace" ses en enorm otäck bläckfisk framför Bank of England.
- Den är inspirerad av Mikael Wiehes låt "Bläckfisken", en gammal progglåt. Jag såg direkt bilden framför mig när jag hörde låten. Många stannar upp och funderar kring tavlorna, det är bra. Men alla ställer inte upp på de politiska budskapen, särskilt inte vissa konstköpare, säger Jan Sundén.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om