Unga ska påverka kulturplanen
Med legobitar bygger ungdomarna modeller för kultur. De ska påverka Norrbottens kommande kulturplan.- Det ska bli en fem-i-topplista över vilken kultur ungdomar vill ha, säger Jonathan Nilsson.
Ida Karkiainen, Olivia Åman och Siri Pekkari, längst till höger arbetar på uppgiften hur kulturplanen ska påverkas. Projektledaren Maja Frankel deltar med en kopp kaffe.FOTO: Maria Ekman
Foto: Maria Ekman
- Vi genomför projektet i tre av de fem län som är pilotregioner för kulturkoffertmodellen som sjösätts 2011, säger projektledaren Maja Frankel.
Kulturkoffertmodellen innebär att landstinget tar över ansvaret att fördela vissa statliga bidrag för regional kulturverksamhet, i dag 40 miljoner kronor i Norrbotten.
Förutsättningen är att det skapas en kulturplan för hela länet. Den måste vara klar i slutet av november. Modellen genomförs först i regionerna Skåne, Västra Götaland, Halland, Gotland och Norrbotten.
I Kulturens hus arbetades det på söndagen i många grupper med uppgiften hur ungdomar ska kunna påverka kulturplanen. Det var vid ett av dessa bord det byggdes med legobitar.
Kultur är så mycket
- Det här är en teater och det kan bli en av de topp fem inom kulturen, säger Jonathan Nilsson.
För de fyra kring detta bord har inte bestämt sig, ännu.
- Det är så mycket som är kultur, säger Miguel Nilsson.
- Här är alla kulturer som möts som en gemensam kultur, säger Johanna Boman och visar det märkligaste legobygget på bordet.
I en annan grupp fick ungdomarna slita med frågan om de själva skulle göra kulturplanen och hur de då skulle göra för att involvera politiker och tjänstemän.
Den 26 oktober ska workshopens resultat överlämnas till landstinget och de som arbetar med kulturplanen.
- Unga människors röster ska höras när kulturstrategier utformas, säger Maja Frankel.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!