Unga luleåbagare till SM-finalen

I slutet av mars avgörs vilka ungdomar som är Sveriges bästa bagare. Evelina Svanhem Willén och Niklas Vidén från Luleå är i finalen.

Tränar. Recepten måste sitta i ryggmärgen när det är skarpt läge på SM-veckan i Göteborg. Evelina Svanhem Willén och Niklas Vidén har kommit till finalen i SM för unga bagare.

Tränar. Recepten måste sitta i ryggmärgen när det är skarpt läge på SM-veckan i Göteborg. Evelina Svanhem Willén och Niklas Vidén har kommit till finalen i SM för unga bagare.

Foto: Marcus Nigeus

Luleå2017-03-16 19:00

De andra i klassen har gått hem för dagen. Kvar i skolköket på Kungsfågeln i Luleå står Evelina Svanhem Willén och Niklas Vidén. Degen har precis blivit färdig, och de knådar ut den i 20 stora klumpar. Det är sista träningsveckan.

– Det är ett italienskt matbröd med rosmarin, säger Niklas Vidén.

På finalen i SM för unga bagare som arrangeras på SM-veckan i Göteborg ska duon som går tredje året på restaurang– och livsmedelsprogrammet baka flera olika bakverk. Kategorierna är matbröd, kaffebröd, wienerbröd, skådebröd och frukostbröd. Men exakt vilka recept de ska använda är upp till varje lag.

– Det roliga är kreativiteten. Man får välja att göra vad man vill, säger Evelina Svanhem Willén.

Elever från 10 skolor ska åka till finalen i Göteborg. Den senaste gången någon från Kungsfågeln tog sig till final i tävlingen var 1998.

– Det var ju när den årskullen föddes. Jag arbetade inte här då, men jag tror att det blev en pallplats den gången. Så det siktar vi på nu igen, säger Sofia Nordin som är lärare på restaurang– och livsmedelsprogrammet..

Till veckan börjar alla i årskurs tre sina sista praktikperioder. Och både Evelina och Niklas ska göra sin praktik i Stockholm, men har kommit överens med arbetsgivarna att de ska få vara lediga under tävlingen.

– Det är lite nervöst. Jag tänker mest på om vi kommer att kunna hålla tiden, säger Niklas Vidén.

De som placerar sig på första till fjärde plats blir antagna till Juniorbagarlandslaget som senare i år ska tävla i EM för Unga Bagare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om