Unga lever farligast på cykelsadeln i maj

Maj är den månad då flest barn och ungdomar skadas i cykelolyckor. För 16-åriga Elvira Larsson har det varit "nära ögat" flera gånger och hon efterlyser säkrare cykelvägar.

Å HOJ! Full fart på Niklas Wilhelmsson som går i sjuan på 
Bergnässkolan.

Å HOJ! Full fart på Niklas Wilhelmsson som går i sjuan på Bergnässkolan.

Foto: Pär Bäckström

LULEÅ2015-05-13 20:20

I maj är det många som tar fram cykeln för säsongen. Det är också då som cykelolyckorna bland barn och ungdomar är som störst. Under 2014 var det cirka 2 700 barn och ungdomar i åldrarna 1 till 17 år som var med om sjukhusrapporterade cykelolyckor.

I var fjärde cykelolycka är det barn som drabbas. Det är 13-åriga pojkar som lever farligast. Det visar en studie av sjukhusrapporterade olyckor som försäkringsbolaget If sammanställt.

Elvira Larsson, Pontus Soini, 16, och Niklas Wilhelmsson, 13, går alla på Bergnässkolan.

Pontus Soini som bor på Bergnäset har cyklat till skolan men kör numer också moppe.

Elvira Larsson bor i Solberg och Niklas Wilhelmsson bor i Måttsund.

– (Skratt) Så det är litet för långt att cykla till skolan, säger Elvira Larsson, som har tre mil från hemmet till plugget. Däremot så cyklar jag till mina kompisar i grannbyn.

Hur är det?

– Vi har inga cykelvägar och bilisterna tar ingen hänsyn till oss. Jag har varit med om flera tillbud och det känns inte bra. Om jag är orolig när jag ska cykla? Ja! Vi måste få säkra cykelvägar så det inte händer något. Jag har alltid hjälm.

Pontus Soini har skaffat moped men cyklar också.

Hjälm på?

– Upp till 15 så måste man ju ha hjälm men när jag cyklar nu så hade jag det inte. Anledningen till att jag slutat bära hjälm är att det är så mycket skönare med vinden som blåser i håret. Det är därför jag cyklar.

Han har också vasrit med om ett tillbud för några år sedan.

– Det var den här tiden på året och det var på morgonen och jag var trött. Jag gick på Hedskolan och glömde att titta bakåt när jag svängde.

Niklas Wilhelmsson cyklar på hemmaplan i Måttsund.

– Ibland cyklar jag till kompisar.

Av de cirka 2 700 barn och ungdomar som skadades i cykelolyckor var de flesta lätt skadade. Cirka 750 barn hade moderata till svåra skador, som frakturer, hjärnskakningar och liknande.

– Morgontrafiken är farlig för cyklande barn då flest kollisioner med bilar sker de timmar då skolan börjar samtidigt som stressade bilister ska ta sig till jobbet, säger Irene Isaksson-Hellman, trafikforskare på If.

Singelolyckor är dock betydligt vanligare än att cyklisten krockar med en bil, och inträffar oftast på eftermiddagen. Pojkar mellan 11 och 14 år mest drabbade, och 13-åringarna är allra mest utsatta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om