Orsaken är den årliga avgift på 250 kronor som införs i samband med att den gemensamma bostadsförmedlingen startas.
– Det är inte så kul för en 17-åring att lägga sina pengar på en bostadskö, säger Agnes Thurfjell.
Åldersgränsen för att få stå i bostadskö i Luleå är 15 år – och det är en fördel att börja köa så tidigt som möjligt livet, eftersom det kan ta många år att få en lägenhet.
Agnes Thurfjell och hennes klasskompisar Petra Enbuske och Levi Karvonen går sista året i gymnasiet i Luleå. Alla tre står bostadskö i Luleå.
– Jag tänkte att det skulle vara bra utifall att jag vill flytta tillbaka när jag blir äldre. Men först vill jag plugga i Stockholm, säger Petra.
De andra tänker likadant. De planerar att studera söderut, men vill ha möjlighet att flytta tillbaka till Norrbotten om några år.
I dagarna fick de ett e-postmeddelande från Lulebo med budskapet att de hädanefter måste betala 250 kronor per år för att få behålla sin plats i kön. En avgift som ingen av dem är beredd att betala.
– Det skulle kännas kul att veta att man kan komma tillbaka till Luleå, men det blir för dyrt, säger Levi Karvonen
– Jag kommer gå ur kön, om inte mina föräldrar betalar åt mig, säger Petra.
Men att föräldrar ska betala bostadskö för sina barn i flera år kan bli väldigt kostsamt inser de, särskilt i stora barnfamiljer.
– Om en familj har fyra barn som vill stå i kö blir det ju 1 000 kronor per år, säger Levi.
Alla tre står dessutom i andra avgiftsbelagda bostadsköer i kommuner där de kan tänka sig att studera, vilket gör att de känner att de måste begränsa urvalet.
De är eniga om att det var ett misstag att införa en så pass hög avgift som man gjort i Luleå.
– De har investerat i oss under hela vår uppväxt och sedan flyttar vi härifrån. Det förlorar man ju på, konstaterar Agnes.
Lenita Ericson, S, ordförande i stadsbyggnadsnämnden, medger att det har varit en svår fråga.
– Utgångspunkten var att bostadsförmedlingen skulle vara självfinansierad och så har vi försökt göra den så kostnadseffektiv som möjligt för att hålla nere avgiften. Sedan får vi över tid följa hur avgiften slår. Om vi märker att det finns utrymme i budgeten för att sänka den så gör vi det.
Hur tänker du om att ni riskerar att missa hemvändare som har pluggat i södra Sverige?
– Det är det vi får följa upp – om det ger sådana konsekvenser. Då måste vi titta närmare på det.
Till den sista juni 2017 har man på sig att bestämma om man vill betala avgiften och behålla sin plats i kö – eller inte.
– Efter kommer vi få en första signal om hur utfallet blir.