Unga i Boden och Luleå spolar kröken
Allt fler norrbottniska 16-åringar avstår från alkohol. Det visar en alkohol- och drogundersökning bland elever i grundskolans avgångsklasser.Undersökningen visar också att de som dricker mycket ofta får problem med relationer och hamnar i brottslighet. Oönskat och oskyddat sex är en annan följd.
- Vi ser en stor förändring när det gäller andelen elever som inte dricker alkohol. 45 procent av pojkarna och 40 procent av flickorna avstår. År 2000 var motsvarande siffror 29 procent för pojkarna och 24 procent av flickorna. I riket är årets siffror 30 respektive 36 procent, säger Kerstin Sandberg.
Sett över länets kommuner är det Boden och Luleå som har flest niondeklassare som avstår från alkohol. Av pojkarna i Luleå är det 54 procent som säger nej till alkohol. Siffran för flickor i Luleå är 40 procent. I Boden är siffrorna 49 för pojkar och 47 för flickor. För de mindre kommunerna är siffrorna gemensamma för pojkar och flickor och i vissa fall också för kommuner. I Pajala/Jokkmokk säger 35 procent pojkar/flickor nej till att dricka alkohol.
- De har inte druckit under det senaste året, förtydligar Sandberg.
Bland dem som dricker alkohol dricker några mycket.
- 13 procent av pojkarna och nio procent av flickorna dricker en liter sprit eller 16 burkar starköl per månad, säger Kerstin Sandberg.
15,6 procent av pojkarna och 17,8 procent av flickorna i länet intensivkonsumerar minst en gång i månaden. För Gällivare är den gemensamma siffran för pojkar och flickor 27.
Hembränt
19 procent av flickorna och 15 procent av pojkarna i länet har druckit hembränt under det senaste året. Motsvarande siffror för år 2000 var 48 procent respektive 39 procent.
16 procent av länets pojkar och flickor i årskurs nio har varit berusade vid 13 års ålder eller tidigare.
19 procent av länets pojkar och flickor röker ibland, åtta procent röker dagligen. Motsvarande siffror för Gällivare är 26 procent och 15 procent.
8 procent av pojkarna och 5 procent av flickorna i länet har provat narkotika.
Röker och snusar
Undersökningen visar att de ungdomar som konsumerar mest alkohol också är de som berusningsdebuterade tidigast, röker och snusar mest, har provat narkotika i största utsträckning och vantrivs mest i skolan. Likaså är det de ungdomar som konsumerar mest alkohol som har mest individuella problem, relationsproblem, sexuella problem och brottsrelaterade problem.
Smittskyddsläkare Anders Österlund redovisar skrämmande siffror när det gäller hepatit c-smitta i länet.
- Under det senaste året har antalet hepatit c-smittade bland unga upp till 25 år fyrdubblats.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!