Unga forskare ställs inför jury

Fyra gymnasielever tävlar på Teknikens hus om två platser i finalen av Utställningen Unga Forskare i Stockholm. En vinst där leder till en världsturné.

Färgstarkt. Miljösmarta pastellfärger direkt från naturen.

Färgstarkt. Miljösmarta pastellfärger direkt från naturen.

Foto: Marcus Nigeus

Luleå2017-03-03 15:29

Utställningen Unga Forskare är en rikstäckande tävling för gymnasieprojekt inom naturvetenskap, teknik och matematik. På fredagen avgörs deltävlingen, som är ett samarbete mellan Teknikens hus, Unga forskare och Luleå tekniska universitet, LTU, på Teknikens hus i Luleå där fyra förhoppningsfulla forskare monterat upp sina montrar och presenterar sina projekt inför en granskande jury bestående av representanter från LTU.

– Arbetena kan handla om vilket ämne som helst. Poängen är att göra ett bra och grundligt arbete som har en bra forskningsgrund, säger Viktor Berglund som är funktionär och har arbetat med att organisera tävlingen.

På finalen i Stockholm belönas de bästa projekten med priser och resestipendier till ett värde av över en halv miljon kronor. På finalen tävlar ungefär 100 finalister och där utses de svenska delegationerna till världens största vetenskapliga utställningar och tävlingar för unga i USA, Kina och Europa. Men Nina Svarvare, som har undersökt om det går att framställa färgmedel ur naturmaterial från norra Sverige, har inte siktet inställt på tävlingen.

– Det här är min hobby. Att pyssla och arbeta med händerna och vara ute i naturen. Målet är inte att vinna tävlingen utan kanske istället att bevara den här kunskapen och kulturen, säger hon.

I sin monter har Nina Svarvare ulltyg från 60-talet för att visa hur bra färgen håller i materialet. Hon har också små tygprover som matchar med en färgskala. Där finns klara röda, lila, gula och blå färger.

– Det har varit ett lotteri. Jag har fått testa mig fram. Jag började med att tillverka grön färg från barr, och sedan gick jag vidare till blåbär och andra växter, säger hon.

På motsatt ände av utställningsyta står Saga Johnsson från Wargentinskolan i Östersund. Hon har gjort en röntgenspektralanalys av en aktiv galax.

– Nasa har mycket open source-data som de samlar in från olika galaxer. Jag har alltid gillat rymden och det verkade spännande. Den här galaxen har ingen undersökt förut, säger hon.

Varje lite snutt av data som hon analyserat beskriver hon som en del av ett pussel. Och med rätt pusselbitar kan hon läsa information om galaxen som hon har tittat på.

– Det går att se allt möjligt. Hur snabbt galaxen snurrar, hur ljus den är, hur starka jet-strålarna är. Det är jättespännande, och efter det här arbetet förstår jag mer om rymden, säger hon.

0920-26 30 72

Utställningen Unga Forskare

Gymnasieungdomar från hela Sverige ställer ut med naturvetenskapliga, tekniska eller matematiska projekt som de gjort i skolan, i en sommarforskarskola, på fritiden eller på något annat sätt. 3-10 mars anordnas semifinaler runtom i landet och vinnarna går vidare till den nationella finalen på Tekniska museet i Stockholm som hålls 26-30 mars. Där får utställarna träffa juryn, gå på studiebesök och lyssna på föreläsningar.

www.ungaforskare.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!