EU-parlamentarikern Marita Ulvskog har en lång politisk karriär bakom sig. Hon har i olika omgångar suttit i regeringen för Socialdemokraterna, varit pressekreterare, kulturminister och civilminister. Sedan 2009 är hon ledamot i Europaparlamentet och är ordförande för svenska socialdemokraternas delegation i EU, och även ordförande för EU-parlamentets utskott för sysselsättningsfrågor.
Men det var som journalist hennes yrkesliv började. Uppvuxen i Luleå var det självklart för henne att det var på NSD hon skulle göra sin praktik och senare få anställning.
– Jag gick journalisthögskolan för många decennier sedan och jag gjorde min praktik på Norrländskan 1972 och sedan kom jag tillbaka ett år senare när jag var färdig som journalist. Jag och min man hamnade i Kiruna eftersom jag under en period på 70-talet jobbade med lokalradioexperimentet som Sveriges radio genomförde på några ställen i landet för att testa om man kunde sända lokalradio. En av orterna var Kiruna så jag flyttade dit under ett år och min man följde med och fick jobb som lokalredaktör på Norrländskan där och efter ett år började även jag att jobba där. Så man kan verkligen säga att vi sammanlagt har väldigt lång erfarenhet av att jobba på Norrländskan i olika redaktioner.
Har du några minnen från den tiden?– Jag har massor av minnen. Inte minst från de olika människorna som arbetade där. Karl-Erik Persson var redaktionssekreterare. Han var en väldig viktig person som styrde Norrländskan med fast hand. Jag gillade honom och lärde mig mycket av honom. Inte minst lärde jag mig också mycket av alla duktiga journalister när jag jobbade på nattredaktionen i Boden, berättar hon.
– Jag var ofta ute som reporter och intervjuade olika människor och makthavare. I Luleå och Boden så hade vi alltid fotograf med oss, medan man som lokalredaktör ute i länet fick både skriva och fotografera själv och sköta alla primitiva apparater som fanns då för att skicka bilderna till Boden. Mycket pyssel var det, men det var en väldigt spännande tid.
Marita Ulvskog konstaterar att mediesituationen i dag ser helt annorlunda ut jämfört med då. Tekniken är en helt annan och konkurrensen likaså
– Då fanns bara två morgontidningar och den lokala nyhetskvarten i radion. Så det betydde otroligt mycket både vad man skrev om. Vi jagade ju nyheter som alla andra även om vi befann oss i en del av landet som inte var så tättbefolkat. Jag lärde mig otroligt mycket, om journalistik, och människor. Det var väldigt duktiga och ambitiösa journalister på alla som var bra på att lyssna på vanliga människor som hade bekymmer. Som reporter då fick jag göra allt från att skriva om 50-årsjubilarer för familjesidan till att exempelvis bevaka en strejk på LKAB. Det var ett väldigt brett område man hade att bevaka, det var väldigt roligt och något som man lärde sig av för livet.
I Kiruna föddes också äldsta dottern Emma och så småningom flyttade familjen Ulvskog tillbaka till Stockholm där maken kommer ifrån. Marita Ulvskog fortsatte att jobba som journalist, bland annat på Svenska Dagbladet och LO-tidningen. Det var också där hon arbetade när Socialdemokraterna vann valet 1982, och Ingvar Carlsson som vice statsminister och erbjöd henne tjänsten som pressekreterare åt honom. Marita Ulvskog tackade ja. Men efter åtta år, efter en valförlust, återvände hon till journalistiken, då som chefredaktör och ansvarig utgivare för Dala-Demokraten. Men tillbaka gången till journalistiken blev relativt kortvarig.
– Fem år senare hörde Ingvar Carlsson av sig igen, Socialdemokraterna hade vunnit valet och jag erbjöds en plats som statsråd och satt tio år som minister i den regeringen. Dala-Demokraten blev den sista tidning jag jobbade på som journalist. Efter att ha suttit tio år i regeringen blir det svårt att gå tillbaka, konstaterar hon.
För tio år sedan valdes Marita Ulvskog in som EU-parlamentariker och är i dag ordförande för svenska socialdemokraternas delegation i EU och ordförande för EU-parlamentets utskott för sysselsättningsfrågor.
– Jobbfrågan är otroligt central, så det har varit väldigt nyttigt och roligt att få hålla på med det Vi har fått stor respons för det och har genomdrivit en ny lagstiftning som innebär att man inte ska kunna konkurrera med låga löner och dåliga arbetsvillkor. Det är viktigt att vi i hela EU har en schysst konkurrens och har lika lön för lika arbete. Det är en ny lagstiftning och det har varit viktigt att fått vara med att jobba med den. I vissa länder har man dålig reglering av arbetsmiljön och folk dör av sina jobb och utsätter dem för farliga ämnen. Nu har vi fått en rad nya lagar som förbjuder cancerogena ämnen på arbetsmarknaden. Nu finns det även lagar som gör det möjligt att lagföra företag som bryter mot reglerna.
Marita Ulvskog menar att det är viktigt för ett land som Sverige att göra det bästa av sitt medlemskap i unionen.
– Det finns mycket man kan säga om EU, det finns fortfarande mycket kvar att göra och det finns även mycket som EU inte borde syssla med. Men om man inte bara klagar utan bestämmer sig för att koncentrera sig på saker som är viktiga för vanligt folk så kan man genomföra en hel del och det kan man göra i de utskotten jag sitter. Det går att göra saker – om man bara ger sig fan på det, konstaterar hon med ett skratt.
Vart kommer ditt driv ifrån – har ni pratat mycket politik hemma när du växte upp?– Oja, verkligen. Hela min släkt har diskuterat mycket politik. Min pappa jobbade på järnverket och mamma var ändringssömmerska i en affär och hela min släkt var väldigt engagerad på vänsterkanten i politiska frågor, sossar eller kommunister, något annat fanns inte. Jag hörde aldrig talas om någon som hade några borgerliga värderingar. På så sätt blev det väldigt naturligt för mig att bli socialdemokrat och lika naturligt att det var på Norrländskan jag började min journalistiska bana, säger hon med ett skratt.
Även om politiken tog över Marita Ulvskogs yrkesverksamma liv konstaterar hon att åren som journalist är något som hon aldrig kommer att glömma.
– Det var ju det jag utbildade mig till och det som jag praktiserade under många år i många delar av landet. Norrländskan är otroligt viktig för mig och jag ser den som min hemmaplan. Jag är fortfarande norrbottning även om jag inte bott där sedan jag var 25 år. I dag följer Norrländskan regelbundet. Antingen på biblioteket i Solna eller på nätet, så jag hänger med och håller stenkoll på journalistiken hemmavid fortfarande.
Efter tio år i EU-parlamentet ser Marita Ulvskog fram emot att till sommaren avsluta sitt uppdrag i Bryssel för ett liv mer hemmavid.
– Jag har en del uppdrag jag har kvar men jag slipper att bo i Bryssel under veckorna. Jag behåller min roll som vice ordförande för europeiska socialdemokratiska partiet och är även styrelseordförande i Olof Palmes internationella center här hemma. Vi sysslar mycket med demokrati och bistånd. Så när EU-mandatet löper ut räknar jag med att få mer tid för de uppdragen. Men så hoppas jag att få mer tid för vanligt liv, inte jäkta så mycket.
Du räknar inte med ett liv som pensionär nu?– Nej, jag har nog lite för mycket kryp i kroppen för att vara pensionär, som så många andra friska aktiva pensionärer. Man kan ju göra andra nyttiga roliga saker. Men det ska bli skönt att få vara hemma mer än de senaste tio år. Det är under ganska rätt många år som jag inte kunnat leva ett vanligt familjeliv, som att kunna laga middag ihop med familjen, det ska bli skönt att göra det nu.