Ulvskog: "Arbetsmiljöfrågorna förfaller"

EU-parlamentarikern Marita Ulvskog (S) går till hård attack efter SSAB-olyckan.
- Nuvarande regering låter arbetsmiljöfrågorna förfalla, säger hon.

"Som arbetstagare är man alltid en person med egna rättigheter på en arbetsplats", säger Marita Ulvskog.

"Som arbetstagare är man alltid en person med egna rättigheter på en arbetsplats", säger Marita Ulvskog.

Foto: Kurt Engström

LULEÅ2013-10-28 16:21

Några utvalda skyddsombud och fackligt aktiva inom IF Metall, samt Arbetsmiljöverkets Anita Israelsson, träffade Marita Ulvskog på måndagen. Mötet kom till på Ulvskogs begäran med anledning av dödsolycka som skedde på SSAB för en dryg vecka sedan. Marita Ulvskog har bland annat ansvar för socialdemokraternas ståndpunkter i industrifrågor och sitter även i EU-parlamentets industriutskott. Hennes pappa arbetade på järnverket i Luleå i 40 år och hon är uppvuxen på Malmudden. För en tid sedan var några av metallarna som närvarade på måndagens möte och hälsade på henne i Bryssel. IF Metall-vimpeln hon fick då står fortfarande i hennes kontorsfönster.

– Jag kände att jag ville komma tillbaka till er och prata om olyckan. Den är väldigt otäck, säger Marita Ulvskog.

En het fråga som diskuterades var neddragningen av Arbetsmiljöverket. Mats Eriksson, regionalt skyddsombud IF Metall och som jobbar på Gestamp hardtech, tog till orda först.

– Vi är starkt kritiska till neddragningarna på Arbetsmiljöverket. Det är inte läge med fler besparingar. Det ska inte dras ned något mer på arbetsmiljön, det ska ökas. Vi ska inte behöva riskera att gå hit och dö eller slitas ut. Arbetsgivaren försöker göra ett bra jobb men det är hela tiden det ekonomiska som styr, säger Mats Eriksson.

– Varje dödsolycka är ett misslyckande. Jag tycker att kunskapen om hur man bedriver systematiskt arbetsmiljöarbete minskar, det märker jag när jag besöker mindre arbetsgivare, säger Mats Eriksson.

– Det gäller även större arbetsgivare. Jag har den upplevelsen att vi skyddsombud ibland har mer kunskap om arbetsmiljön än vad cheferna har, säger Mats Holmström, skyddsombud IF Metall, Gestamp hardtech.

Marita Ulvskog lovade att socialdemokraterna ska ha större fokus på arbetsmiljöfrågor inför valet nästa år. Hon talade om att det blivit en omänsklig stämning på arbetsmarknaden, med lite av känslan "duger det inte, så får du sluta". Hon är starkt kritisk till nedmontering av Arbetsmiljöverket.

För Norrbottens del har 18 tjänster minskats ner till nuvarande nio, på bara några år.

–  Det första som den nuvarande regeringen gjorde var att lägga ned arbetsmiljöinstitutet. Vi har väldigt hög arbetslöshet i Sverige, och när man har det så är det väldigt lätt att man blir utbytbar. Arbetsgivare blir inte rädd om de som jobbar. När det inte finns någon allmän samhällsdebatt så är det lätt för regeringen att skära ner på det här. Det blir inga större protester, säger Marita Ulvskog.

– När din pappa jobbade här var vi 5 500 personer. Nu är vi kring 900 kollektivanställda men gör dubbelt så mycket järn som då. Så självklart genar vi i kurvorna, det behöver man inte vara Einstein för att förstå. Det har till och med jag gjort, som är skyddsombud, säger Metallaren Lennart Höglid, operatör på SSAB:s koksverk.

FAKTA/Dödsolyckan på SSAB

Det var den 17 oktober som två män i 60-års ålder drunknade i tjära när de skulle rengöra en cistern på SSAB. Männen arbetade på entreprenörsfirman Infjärdens värme AB i Piteå. Det var ett rutinjobb som inte skulle kunna gå fel. Cisterner av den typen rengörs ungefär var 6:e år.

Just nu pågår flera utredningar som ska fastställa vad som gick fel.

En utredning görs av facken Metall och Byggnads, tillsammans med SSAB, Ivab och företagshälsovården.

Polisen och Arbetsmiljöverket gör egna granskningar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om