Ulla drömmer om sitt Copacabana

Luleåprofilen Ulla Vanhaniemi, 75, står vid vattnet mellan Norra hamnplan och Hägern. Det är här hon vill se Luleås och hennes eget Copacabana.

STADSFJÄRDEN. Det här vore en bra plats för en strand och ett område med bad, lekar och annat för "den vanliga människan" som Ulla Vanhaniemi säger.

STADSFJÄRDEN. Det här vore en bra plats för en strand och ett område med bad, lekar och annat för "den vanliga människan" som Ulla Vanhaniemi säger.

Foto: Erik Simander

LULEÅ2015-07-09 09:00

När Ulla Vanhaniemi slutade inom politiken i samband med valet 1994 så var hon ordförande i byggnadsnämnden. En tung post nu som då och den s-märkta kvinnan ville lämna tankar och idéer om det framtida Luleå.

Det kallades ”Ullas testamente” och innehöll en rad framtidsvisioner. Bland annat ett konserthus i kvarteret Uttern... Skissen för de båda hamnarna, Södra och Norra, gjordes för övrigt av Harald Tirsén vars arkitektbyrå drygt tio år senare fick uppdraget att rita Kulturens Hus.

När Ulla Vanhaniemi lämnade politiken så var det för gott.

Hon blev egen företagare där hon bland annat drev Kaptensgården och Ullas café i Gammelstad.

I sommar har Södra hamnplan förvandlats till Södra strand, positivt tycker Ulla Vanhaniemi.

– Det är en bra idé. Jag har varit där och sett en farmor med rollator. Det är en positiv sak men jag saknar mitt Copacabana, Som det är nu med Södra strand så tycker jag att det är för småttigt.

I den vision Ulla Vanhaniemi gav i sitt testamente skulle området mellan Södra hamn och bostadsområdet Hägern på Varvet utvecklas. Det skulle bland annat finnas små sjöbodar där försäljning av olika produkter förekom men också en rejäl sandstrand nedanför korsningen av Rådstugatan och Varvsleden.

– Det ska vara en plats för den vanliga människan, året om. Man skulle kunna ta med sig lunchen till stranden och ta sin lunchrast där. Det ska finnas en tillgänglighet att komma till stranden och det ska naturligtvis finnas möjlighet till olika aktiviteter. Vi kunde lägga Luleå hamnfestival där. Det går ju utmärkt att förlänga stranden där och det är ju den enda strandremsan i centrum, förutom Udden, där det går att doppa fötterna i vattnet. Förläng Luleås Copacabana mot Bergnäsbron. Vi måste vara rädda om våra ytor.

Tillgängligheten är viktig anser Ulla Vanhaniemi.

– Det är den sista biten där det finns möjlighet för den vanliga människan att njuta av Luleå utan kostnad.

Många av de idéer och tankar som Ulla Vanhaniemi hade i sitt testamente har förverkligats.

Vid sidan om har hon konstaterat att det blev ett konserthus där hon ville även om det också är ett Kulturens Hus med bland annat konsthall och det nya biblioteket också.

Ulla ville även att det skulle byggas boende för äldre i Södra hamn, av detta blev inget alls.

Nu väntar hon på det första spadtaget av Luleås eget Copacabana ska tas.

Det är rena rama sandningen...

Världsberömd strand

Fakta

Copacabana är en stadsdel i Rio de Janeiro i Brasilien, som är berömd för sin fyra kilometer långa strand. Distriktet hette i början ”Sacopenapã”, men bytte namn i mitten av 1700-talet.

Namnbytet kom då ett kapell byggdes, inspirerat av ett liknande i Copacabana, Bolivia. Enligt legenden förliste ett skepp vid stranden och skeppets Skyddshelgonsstaty - Nossa Senhora da Copacabana - flöt iland och där man fann den byggdes ovan nämnda kapell.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om