Furufjärden ligger täckt av snö och Ulf Jonsson har precis klivit ut på gårdsplanen. Den lappade tjocka dunjackan värmer gott i den femtongradiga kylan och han styr stegen mot det röda uthus som ligger alldeles intill.
Den lilla friggeboden ser inte mycket ut för världen men insidan bjuder däremot på en överraskning. Där inne står stora teleskop sida vid sida. Med hjälp av dessa kan Ulf Jonsson se planeter, stjärnor, nebulosor och galaxer som ligger så långt bort från jorden att det är svårt att ta in.
– Jag var nog bara fem år gammal när jag vände blicken upp mot himlen och började drömma om stjärnor, planeter och kometer, berättar Ulf Jonsson.
Under kalla och klara vinterkvällar lämnar han värmen i huset för att i stället ge sig hän åt sitt stora intresse.
– Rymden och himlakropparna upphör aldrig att fascinera. Det finns alltid något nytt att se och upptäcka, berättar han.
Ljuset färdas sju och ett halvt varv runt jorden på en sekund. Från den lilla friggeboden kommer han i kontakt med ett universum som är oändligt stort. Han har nyligen tagit några fantastiskt fina bilder av Andromedagalaxen som ligger ofattbara 2,6 miljoner ljusår från oss.
– Tanken svindlar när man sedan tänker på att det finns miljarder andra galaxer i universum, säger han.
Friggebodens tak ligger på en räls så när snön är borta fattar han ett rep som han fäst i nocken. Sedan drar han enkelt bort det och vips har han nu öppnat upp för stjärnskådning – och fotografering.
– Mitt intresse för astronomi har funnits länge. Under senare år har jag också kombinerat det med foto, berättar han.
Den lilla kustbyn Gussö där han och sambon Cristina Casplin bor ligger intill Furufjärden cirka tre mil norr om Luleå. Till en början användes bostaden bara som fritidshus men sedan fem år bor han där permanent.
– Ibland kan man höra en del ljud från det sågverk som ligger en bit bort men för det mesta är det tyst och lugnt här, säger han.
En annan viktig detalj är mörkret. När solen har gått ner öppnar sig himlavalvet på ett sätt som det aldrig gör på en tätbefolkad plats.
– Här finns inte mycket ljus som stör. Det är ju en viktig grej för mig som vill utforska rymden med hjälp av mina teleskop, säger han.
Vill man spana på stjärnor, planeter och andra himlakroppar måste det vara klart väder. I Norrbotten brukar klart väder under vinter ofta innebära kyla. Men Ulf Jonsson är relativt härdad. Tidigare innan han byggde sitt lilla observatorium brukade han åka ut till en mörk plats med sina teleskop.
– Mitt intresse har gjort att jag har fått frysa en del. Man blir kall när man står still utomhus. Nu när jag har teleskopen alldeles intill där jag bor kan jag gå in och värma mig när det behövs. Sedan slipper jag tillbringa en massa tid i kylan med att sätta upp och ta ner grejerna, säger han.
Någon värme i observatoriet har han däremot inte.
– I och med att jag drar av taket måste optiken ha samma temperatur som runt omkring. Annars immar den igen. Men även om det är samma temperatur här inne som utomhus är det ändå vindstilla här. Sedan slipper jag som sagt processen att sätta upp och plocka ihop allting vilket tar en hel del tid, förklarar han.
Rymdforskningen pågår hela tiden och på juldagen sände NASA (i samarbete med Europeiska rymdorganisationen, ESA, och Canadian Space Agency, CSA) upp ett nytt rymdteleskop. Ulf Jonsson hoppas att James Webb-teleskopet ska leda till nya rön om hur bland annat galaxerna har uppstått.
– Med den nya tekniken kan man nu se in i de stora stoftmoln där stjärnorna har bildats. Till exempel ska man kunna se in i Orionnebulosan som är ett av de områden som ligger närmast oss och där det fortfarande bildas nya stjärnor kontinuerligt, säger han.
När han fotograferar himlakropparna använder han långa slutartider. Det kan handla om exponeringstider på flera minuter. Hand i hand med astrofotograferingen går även bildbehandlingen. En nebulosa eller en galax kan till att börja med bara uppfattas som något litet grått och ganska suddigt. Med hjälp av relativt avancerad efterbehandling av fotografiet kan han sedan förstora och lyfta fram de olika motiven.
– Ofta kan jag jobba med en bild i flera timmar för att få den så som jag vill ha den. Teknik och naturvetenskap har alltid legat mig varmt om hjärtat och ett eget observatorium är en pojkdröm, säger Ulf Jonsson.
Ulf Jonsson har ett eget observatorium i trädgården
Ulf Jonsson har fascinerats av stjärnhimlen ända sedan han var en liten grabb. I dag har han byggt upp ett eget litet observatorium i trädgården vid hemmet i byn Gussö.
Ulf Jonsson bor i byn Gussö som ligger intill Furufjärden.
Foto: Joakim Nordlund
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!