"Tyvärr har det dragit ut på tiden"

Lösningen på problemet med journalsystemet heter Nationell patientöversikt – och borde redan varit infört i alla kommuner.
– Tyvärr har det dragit ut på tiden, säger Gitt Ström, länschef vid primärvården.

Gitt Ström.

Gitt Ström.

Foto:

LULEÅ2013-11-06 06:20

Nationell patientöversikt (NPÖ) är ett verktyg som möjliggör att man korsvis mellan vårdgivare kan ta del av journalinformation. Många kommuner har infört det men några släpar efter. Exempelvis Luleå.

– Senast vid årsskiftet ska alla kommuner vara anslutna, säger Ström.

Det löser dock inte hela problemet, eftersom distriktssköterskorna inte kan skriva i landstingets journaler och att kommunernas journaler inte finns tillgängliga via NPÖ.

– Det är ytterligare några år bort, tyvärr. Men att säkerställa patientsäkerheten är ett högt prioriterat område, säger Gitt Ström.

Fördelen med att inte införa landstingets journalsystem Vas är att kommunerna kan hålla ihop sin dokumentation med de andra lagrummen, exempelvis socialtjänstlagen. Gabriella Sjöström, verksamhetschef för hälsa och sjukvård inom Luleå kommun, konstaterar att förändringen är lite av ett vågspel.

– Vi mister den direkta kontakten med läkarna men vinner tillgång till den sociala journalen och det var ett av huvudsyftena med hemsjukvårdsreformen.

Att distriktssköterskorna ibland saknar rätt utrustning är ett övergångsproblem, menar Sjöström.

– Ibland har vi nya patienter och då kan det ta tid att få fram rätt material. Men vi har ett ansvar att se till att det fungerar.

Sjöström bekräftar också att kommunerna är striktare än landstinget i sin bedömning av vilka patienter som ska få hemsjukvård och vilka som ska behandlas på vårdcentralen.

– Det har varit svårt med gränsdragningen men vi resonerar med primärvården och benar i det mer och mer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om