Twitter? Nej, det får Trump sköta själv

”Twitter? Onej, det är det väl bara Trump som håller på med.”

Visar. Kursledaren Bengt Sjöhed visar Gun-Britt Hasselås, Lisbet Brännström och Gun-Britt Ståhl vägen bland ettor, nollor och filer.

Visar. Kursledaren Bengt Sjöhed visar Gun-Britt Hasselås, Lisbet Brännström och Gun-Britt Ståhl vägen bland ettor, nollor och filer.

Foto: Lars-Göran Norlin

Luleå2017-10-09 05:00

För dagen är det sju damer från Smedsbyn och Ängesbyn som har datakurs i Vuxenskolans lokaler i Luleå. Det är medlemmar i Aktiva kvinnor (före detta Husmodersföreningen) har kontaktat Vuxenskolan för att gå på kurs om datoranvändning.Föreningen Aktiva kvinnor har bland annat som motto att medlemmarna ska utbilda sig och hänga med i utvecklingen. Annars går det knappast att vara en aktiv kvinna. I detta första skede behandlar kursen endast grundläggande datorkunskap, filhantering och liknande.

När det blir dags för fortsättningskursen, kommer kursledaren om det nu blir ledaren Bengt Sjöhed som finns på plats dennna gång, att ta upp det som är roligt och praktiskt med tillgång till dator. Läsa tidningen, skicka och ta emot e-brev, söka på internet, beställa läkartid och så vidare. I korthet de funktioner som idag nästan alltid finns på internet och som framför allt många äldre tycker är svåra att hantera.

Damerna från Smedsbyn och Ängesbyn är ändå inga nybörjare på datorhantering, även om några av dem känner sig så. Alla har en smartphone, men inte alla använder telefonens alla funktioner. Vid handuppräckning visar det sig att flera av de sju använder smartphonen till mer än att ringa med.

SMS kan de flesta hantera, både att ta emot och skicka, och beställa läkartid genom att trycka på sifferknappar i ett ”samtal” med en telefonsvarare är inget problem – när man väl har fått reda på hur siffrorna kommer fram på den lilla skärmen.

Karin Clausén är 91 år och hon berättar att när hon första gången skulle ta fram siffrorna för att knappa in ett svar, blev det virrvarr i telefonen. Damerna skrattar gott när hon berättar, det verkar som de flesta har liknande egna erfarenheter.

Kuriren testar en del internettermer på damerna. Facebook är inte obekant, de flesta vet vad att ta en selfie innebär, även om det inte alltid lyckas (barnbarnet finns inte alltid med på bilden), alla sju betalar räkningar på internet och flera av dem har och använder swish (överföring av pengar via telefonen).

Men just pengahantering får alla damerna att reagera. De är föreningsmänniskor och swish är gratis för privatpersoner, medan föreningar betalar för tjänsten lika väl som stora företag. Det innebär att när många nu vill betala med swish för lotter, kaffe och annat som finansierar föreningarnas verksamhet, måste damerna använda sina egna konton och sedan sätta in pengarna på banken – vilket inte heller är så praktiskt.

– Man spar och spar och spar och till slut går man till banken, berättar Mona Bergeros som är kassör i Aktiva kvinnor.

Bank-ID har de flesta kursdeltagarna för att kunna legitimera sig på internet. Karin Clausén fick tips på kursen om den tjänsten och ska ta kontakt med sin bank.

Men Twitter, små korta meddelanden, lämnar de över till Trump och andra politiker att hantera.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om